En drönare tankade HMS Prince of Wales, vilket banade väg för en ny utveckling av hangarfartyg

De 2017 2019 ton tunga brittiska hangarfartygen HMS Queen Elizabeth (R65) och HMS Prince of Wales (R000) som trädde i tjänst 08 respektive 09 är idag de två största icke-amerikanska stridsfartygen i tjänst, i väntan på ankomsten av Det kinesiska hangarfartyget CV-18 Fujian och dess uppskattningsvis 75 000 ton.

Dessa fartyg gjorde det möjligt för Royal Navy att återhämta sina färdigheter i inledd flyg- och sjöflygstrid, som hade varit vilande sedan det sista fartyget i Invincible-klassen, HMS Ark Royal, togs ur tjänst 2014.

De är 283 meter långa och har ett flygdäck på 73 meter som bredast, för en total yta på 16 000 m², 33 % mer imponerande än de 12 000 m² franska PAN Charles de Gaulle.

den hangarfartyg av Queen Elizabeth klass kan således implementera en flyggrupp ombord på 24 till 36 F-35B Lightning 2-jaktflygplan och 14 Merlin- och Wildcat-helikoptrar, särskilt att tillhandahålla anti-ubåtsskydd och avancerad detektering för flottan.

F 35B Queen Elizabeth hangarfartyg | Försvarsanalys | Militär logistikkedja
De amerikanska och brittiska F-35B:arna lyfter dynamiskt, men landar vertikalt, som förfarandet som används av Harriers.

Fördelar och begränsningar med backhoppning på ett hangarfartyg

Men, och till skillnad från de franska och amerikanska hangarfartygen, är de brittiska fartygen varken kärnkraftsdrivna eller utrustade med katapulter och arresteringslinjer, utan endast med ett hoppbacke (som för övrigt är en brittisk uppfinning, som den lutande bron).

Denna konfiguration har vissa fördelar, eftersom katapulterna är komplexa att implementera och framför allt dyra i inköp. Således kommer de två elektromagnetiska katapulterna som kommer att utrusta efterträdaren till den franske Charles de Gaulle att kosta den franska flottan mer än en miljard dollar, eller mer än 25 % av själva fartyget och dess kärnkraftsframdrivning.

Faktum är att om London hade velat utrusta sina två hangarfartyg med två katapulter vardera, skulle priset på programmet säkert ha ökat från 6 miljarder euro till mer än 8 miljarder euro, nästan kostnaden för en tredje enhet.

Denna konfiguration medför emellertid också vissa begränsningar. I synnerhet kan dessa fartyg inte använda fastvingade turbopropflygplan, vare sig det gäller tidig upptäckt av flygplan som amerikanska E2-D Hawkeye eller kinesiska KJ-600, samband som C-2 Greyhound, eller till och med maritima patrullflygplan som t.ex. Fairey Gannet, Breguet Alizé eller Lockheed S-3 Viking.

drottning elizabeth hangarfartyg | Försvarsanalys | Militär logistikkedja
Ski Jump låter flygplan ombord omvandla en del av sin kinetiska energi till vertikal fart och därmed lyfta med en tyngre last. Den erbjuder dock inte samma prestanda som de katapulter som används på amerikanska och franska hangarfartyg.

För att utföra dessa uppdrag var de brittiska hangarfartygen av klasserna Hermès och Invincible tvungna att förlita sig antingen på helikoptrar ombord som, även om de var effektiva, saknade räckvidd, autonomi och prestanda, eller på landbaserade flygplan, som S-3 Sentry eller Nimrod.

Detta är även fallet för drottning Elizabeths idag. Detta kan mycket väl förändras under de kommande månaderna och åren. Faktum är att Royal Navy meddelade att den hade tillhandahållit den första logistiska länken mellan land och HMS Prince of Wales till sjöss, med hjälp av en drönare med fast vingar. Detta är fortfarande bara ett premilitärt test.

Resultaten ansågs dock avgörande av Royal Navy, som mycket väl kunde bana väg för deras massiva och systematiska ankomst, och med det utrusta den brittiska bärarstridsgruppen med nya förmågor som för den närmare sina amerikanska och franska motsvarigheter.

Landning och start av en logistikdrönare från HMS Prince of Wales

Konkret kunde en drönare med ett logistikyrke ansluta sig till HMS Prince of Wales som seglade utanför den brittiska kusten och landa på cockpit utan att behöva använda ett stoppsystem. Efter att ha levererat sin last på runt hundra kilo tog drönaren upp i luften igen från fartygets flygdäck för att nå sin avgångsflygplats.

drone hms prince of wales hangarfartyg | Försvarsanalys | Militär logistikkedja
Det här fotot låter oss uppskatta dimensionerna på den tvåmotoriga dubbelbomdrönaren som skapade den logistiska förbindelsen med HMS Prince of Wales

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Porte-avions | Analyses Défense | Chaine logistique militaire

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna