Royal New Zealand Navy lanserar globalt anbud för att modernisera sin flotta

Genom sin speciella position spelar Nya Zeeland och dess flotta, Royal New Zealand Navy eller RNZN, en avgörande roll för att kontrollera södra Stilla havet och globala Antarktis-rutter.

Detta land på nästan 270 000 km², har en befolkning på endast 5 miljoner invånare och en BNP på 250 miljarder dollar. Dessutom, liksom många västländer, såg de Nya Zeelands arméer sin budget smälta som snö i solen från 1990, och gick från 2,2 % av BNP till 1,1 % 2015.

Men om investeringar i Europa, Australien eller Japan återupptogs under andra halvan av föregående årtionde, var denna uppgång i försvarsutgifterna särskilt begränsad i Nya Zeeland och nådde bara 1,18 % 2022.

En första strategisk översyn för de Nya Zeelands arméer

Som sådan insåg chefen för landets väpnade styrkor, flygmarskalk Kevin Short, i samband med presentationen av historiens första strategiska översyn av Nya Zeeland i augusti att det för tillfället inte fanns någon tvekan om att arméns budget ökar mot tröskeln på 2 % allmänt använd i väst.

Faktum är att med en budget på 4 miljarder dollar är de Nya Zeelands arméer och deras 9 000 aktiva personal, för 3 500 reservister, minst sagt små och dåligt utrustade. Armén och dess 4 500 soldater har alltså bara, vad gäller pansarfordon, 73 NZLAV 8×8 härrörande från LAV3, samt ett tjugotal Bushmasters.

Nya Zeelands flygvapen, å sin sida, förlorade sina jaktskvadroner i början av 2000-talet, efter att regeringen avbröt beställningen av 28 F-16A/B för att ersätta A-4 Skyhawks och MB-339 som fortfarande är i tjänst.

Idag har de bara 4 P-8A Poseidon maritima patrullflygplan och 5 C-130 transport, samt en helikopterflotta på 8 transport NH90 (+1 reserv), 9 SH-2G Super Seapsrite för att beväpna fregatterna, samt sex AW109 lätta helikoptrar.

Royal New Zealand Navy privilegierad i statliga skiljeförfaranden

Med sina två 3.600 1.900-tons antiubåtsfregatter av Anzac-klassen, sina två 360 XNUMX-tons OPV i Protector-klassen och sina två XNUMX-tons lätta OPV:ar i sjöklassen, har Royal New Zealand Navy det ganska bra inom landets arméer.

Speciellt eftersom dessa fartyg drar nytta av stödet från en stark supportflotta av en kraftfull supportflotta, med det nya supplytankfartyget och flaggskeppet för den 25.000 2020 ton stora flottan, HMNZS Aotearoa, som togs i drift 5.700. Undersökningsfartyget på 2018 9.000 ton HMNZS Maharani köptes begagnat 2007, medan flerrollsfartyget på XNUMX XNUMX ton HMNZS Canterbury togs i bruk XNUMX.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Kontrakt och anbudsförsvar | Maritime Patrol Aviation | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna