Med beställningen 486 ytterligare HIMARS-uppskjutare kommer Polen att ha 60 gånger fler raketuppskjutare än Frankrike år 2030.

M142 HIMARS e1666970934572

Detta hade väntats i flera veckor, och i synnerhet sedan Mariusz Błaszczaks besök på Lockheed-Martin HIMARS monteringsplats i Camden, Arkansas, i maj förra året. Det är nu gjort.

Den 11 september meddelade samme Mariusz Błaszczak, den polske försvarsministern, att han hade godkände en mycket stor order på ytterligare HIMARS-system, samt ammunition, från Lockheed-Martin, allt för en budget på upp till 10 miljarder dollar.

486 HIMARS bärraketer och tusentals ammunition för Polen

Enligt pressmeddelandet kommer Polen därför genom FMS att beställa 486 HIMARS-raketer, utöver de 20 som redan beställdes 2019, samt flera tiotusentals GMLRS-, GMLRS-ER-, ATACMS- och PrSM-missiler, enl. Lockheed-Martin.

Dessa system, som kallas HOMAR-A (Amerika), kommer att förstärka de cirka 290 K239 Chunmoo raketuppskjutningssystem som beställdes för ett år sedan från Sydkorea, och som betecknas med kodnamnet HOMAR-K (Korea) i de polska arméerna.

HIMARS i Ukraina
Polen hade redan 2019 beställt 20 HIMARS-raketer, varav två är avsedda för träning.

Den polska HIMARS kommer att beväpna 27 artilleriskvadroner med lång räckvidd, varav den stora majoriteten kommer att behöva skapas under de kommande åren, eftersom de polska arméerna endast opererat ett hundratal lokalt utformade flera raketgevär eller sovjetiska hittills.

Den exakta dispositionen av ordern har ännu inte presenterats av de polska myndigheterna. I synnerhet känner vi inte till leveransschemat, liksom den del av lokal design som kommer att förhandlas fram mellan LM och de polska myndigheterna.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer