Inför Abrams M1E3, kan franska EMBT komma in i mellangenerationen av stridsstridsvagnar?

Istället för att utveckla en ny stridsstridsvagn meddelade den amerikanska armén för några veckor sedan att den gick mot en radikal utveckling av sin M1 Abrams, för att föda M1E3 Abrams i slutet av decenniet.

Som Tyskland och dess Leopard 2AX, för USA, är det en fråga om att svara så gott som möjligt, inför tids- och tekniska begränsningar, på lärdomarna från kriget i Ukraina, och i synnerhet på den massiva ankomsten av drönare på alla nivåer av strid. .

Detta tillvägagångssätt, som står i motsats till målen för ett MGCS-program, är tänkt att vara pragmatiskt för att svara på de operativa, men också kommersiella, utmaningar som uppstår idag.

I detta sammanhang måste Frankrike, på grundval av en radikal utveckling av Leclerc-stridsvagnen baserad på EMBT-tornet, också bjuda in sig själv i denna kapplöpning mot klockan som har startat på båda sidor från Atlanten?

Robotförvandlingen av slagfältet pågår

Om det finns en avgörande läxa att dra av de 19 månaderna av krig i Ukraina, så är det utan tvekan den nu centrala roll som robotteknik, i synnerhet drönare, har tagit på slagfältet.

Leopard 2A4 Ukraina
Kriget i Ukraina visade användbarheten av stridsstridsvagnar, en tid avsedd för museet enligt vissa.

Dessa ingriper i nästan alla konfliktutrymmen, vare sig det handlar om att slå förband på frontlinjen, rikta artillerield på lång och mycket lång räckvidd, utföra flyganfall eller sjöstyrkor mot fiendens bakre baser, och till och med genomföra terrorkampanjer mot civilbefolkningen.

Ankomsten av dessa drönare och annan lurande ammunition påverkar nu militärstrategens operativa tänkande, till den grad att de, med andra ofta relaterade faktorer, formar själva utformningen av ny militär utrustning.

Så är Loyal Wingmen och andra Remote Carriers idag i hjärtat av designen av den nya generationens stridsflygplan som NGAD i USA, brittiska GCAP (Italien/Japan) och Europeiska FCAS.

De påverkar också utformningen av nya militära fartyg, oavsett om det gäller ytstridande enheter som jagare och fregatter, stora marin- och anfallsfartyg, minkrigsfartyg och till och med ubåtar.

Detta är också fallet inom området för landrustning, oavsett om det gäller artilleri, strids- och stödpansarfordon, och nu slagfältets herre, stridsvagnen.

T14 Armata
Den ryska T14 Armata var den första stridsvagnen som helt integrerade robotikrevolutionen. Men de svårigheter som den har stött på i nästan 10 år nu i sin utveckling tyder på att den var för ambitiös för den nuvarande tekniken som rysk industri behärskar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT stridsvagnar | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. Tyskarna spelar i alla fall sina egna styrkor (och det är normalt) vi borde stoppa denna Macron-utopi, samarbeta då och då med andra, men framför allt stärka vår BITD och vår egen teknologi inom alla områden (militära och civila)

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna