4 till 6 ytterligare ubåtar av typ 212CD för den tyska flottan under diskussion

Under ett besök i Kiel indikerade den tyske försvarsministern att alternativet avseende 4 till 6 nya ubåtar av typen 212CD, utöver de två som redan beställts, kunde omvandlas. Detta skulle göra det möjligt för tillverkaren ThyssenKrupp Marine Systems att amortera de investeringar som krävs för tillverkningen av den nya dränkbara båten.

För några år sedan skapade Deutsche Marine, den tyska marinen, rubrikerna i fackpressen när dess 6 Typ 212-ubåtar, som togs i drift mellan 2005 och 2016, tvingades stanna kvar i hamn på grund av brist på effektivt planerat underhåll.

Denna svåra situation för den största ubåtsexportören i västblocket ledde till att de tyska myndigheterna beställde ytterligare två ubåtar som en del av en samutveckling med Norge, för att ersätta ubåtarna av Ula-klassen. Denna order utgjorde också en anmärkningsvärd kommersiell manöver, med ett globalt kontrakt värt 5,5 miljarder euro.

Tyska flottans nya ubåt av typen 212CD

De nya ubåtarna, kallade Type 212CD, kommer att levereras till de tyska sjöstyrkorna år 2034. Denna nya klass är också avsedd att vara mer imponerande än Type 212A som redan är i drift, med en längd på 74 meter jämfört med 56 meter, en bredd på 10 m jämfört med 7 m, och en nedsänkt deplacement på 2 500 ton, jämfört med 1 800 ton för den tidigare versionen.

De kommer också att vara utrustade med en ny generation anaerob AIP-framdrivning, två MTU 4000 dieselmotorer istället för bara en, och nya sensorer och vapensystem, inklusive DM2A4 tunga torped och IDAS luftvärnssystemet. . De kommer äntligen att bli märkbart tystare, särskilt med ihållande hastighet, och utrustad med ökad dykautonomi.

Typ 212CD kommer att härledas från Type 212A

För några dagar sedan meddelade fartygets tillverkare, den tyska koncernen ThyssenKrupp Marine Systems, att de investeringar som krävs för att anpassa industriverktyget som måste producera de nya dränkbara farkosterna skulle bli dyra och skulle kräva statligt stöd, kanske - i form av en aktieinvestering.

Boris Pistorius till TKMS undsättning

Besökte Kiel, den tyske försvarsministern, Boris Pistorius antydde då att ämnet var föremål för reflektion av hans ministerium. Kom ihåg att den tyska staten 2021 hade tagit en liknande andel i elektronikgruppen Hensoldt, som framför allt designar radar, just för att möjliggöra dess industriella omvandling.

Men en ny hypotes dök upp på skärmarna mer nyligen. Verkligen, enligt hemsidan 24rhein.de, skulle samma Boris Pistorius ha öppnat dörren för att beställa 4 till 6 nya ubåtar av samma modell för Deutsche Marine, genom att aktivera det initialt planerade alternativet.

För tillfället skulle ministeriet arbeta för att finansiera denna åtgärd som skulle bringa storleken på den tyska ubåtsflottan, från 6 fartyg idag, till 12 eller 14 enheter i slutet av nästa decennium.

Boris Pistorius och Bjørn Arild
Boris Pistorius och Bjørn Arild under mötet i Kiel på TKMS

För Bundeswehr skulle det vara en fråga om att bättre möta Natos förväntningar på Tyskland på detta område, vare sig det är i Östersjön, men också i Nordsjön och Nordatlanten. Typ 212CD är exakt utformad för att tillföra havskapacitet till modell.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Naval Constructions | Air Independent Propulsion AIP | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna