Sjökrigföring står inför "Dreadnought-ögonblick", säger UK First Sea Lord

De nya förmågorna som ukrainska styrkor sätter in för att neutralisera den ryska flottan i Svarta havet uppgår till ett "Dreadnought-ögonblick", för amiral Ben Key, brittiska amiralitetets förste sjöherre. Detta är en brutal och djupgående förändring av paradigm och doktriner, som var fallet med ankomsten av de första slagskeppen av Dreadnought-klassen i början av 1900-talet.

Stridsplaner blir föråldrade när det första skottet avlossas. Denna fras, citerad och anpassad många gånger, används främst för att varna politiker och strateger för överdrivet förtroende för deras strategi och simulering. Krig är faktiskt en av de mest komplexa formerna av mänsklig interaktion som existerar på grund av dess omfattning och radikala dimension.

Det är som sådant obestridligt att Kreml och den ryska generalstaben aldrig hade förutsett, före den 24 februari 2022, att en stor militär operation mot Ukraina skulle kunna utvecklas till ett utmattningskrig som har pågått i 19 månader och som har lämnat mer än 250.000 XNUMX dödade och sårade inom dess arméer.

Varken de ukrainska arméernas förberedelser, befolkningens och de politiska myndigheternas motstånd, eller västblockets reaktion, hade alltså förutsetts av den ryska strategin, som då talade om en "tre dagar lång special militär operation". .

Dessa material och tekniker avslöjades av kriget i Ukraina

Det som är sant för strategier gäller också för utrustning. Under detta krig fick sålunda åtskillig utrustning och teknik, som hittills försummats eller missförstås, sina adelsbrev från militärstaben.

Kryssare Moskva - sänkt
Förstörelsen av kryssaren Moskva, flaggskeppet för den ryska Svartahavsflottan, markerade början på en långsam nedstigning till helvetet för den ryska flottan i Ukraina.

Detta var fallet med lätta manliga drönare som TB2 i början av konflikten, sedan med långrörsartillerisystem, som CAESAR, långdistansartillerisystem som HIMARS, Gepard luftvärnskanon eller till och med Shahed 136 Drönare.

Paradoxalt nog, om land- och luftkriget i Ukraina ofta har fokuserat analytikers uppmärksamhet, är det mycket möjligt att det är inom området för sjökrigföring som inflytandet av denna konflikt kunde märkas mest under åren och decennierna. komma.

Detta är i huvudsak vad den brittiska amiralitetens förste herre, amiral Ben Key, uttryckte, hänvisar till ett "dreadnought-ögonblick" som sägs vara på gång i Ukraina angående sjökriget.

Sjökrigföring vid gryningen av ett Dreadnought-ögonblick

Den brittiske amiralen syftade på den konceptuella revolution som åstadkoms av den samtidiga ankomsten av flotta vapen med stor kaliber, med stor precision (för tiden) och oöverträffad räckvidd, monterade på framdrivna pansarfartyg av kraftfulla ångpannor, som ledde de stora amiraliteterna av det tidiga 1900-talet för att djupgående revidera sina paradigmer.

Sjöstyrkorna mötte andra radikala och snabba förändringar, med tillkomsten av ubåtar i första världskriget, hangarfartyg i andra världskriget och kärnkraftsdrivna fartyg under det kalla kriget. .

Dreadnought-ögonblick - svärdfisk från HMS Ark Royal träffar Bismarck
Ibland jagar det ena dreadnought-ögonblicket det andra. Detta var fallet den 26 maj 1941, när Fairey Swordfish-torpedplan från hangarfartyget HMS Ark Royal träffade två torpeder på slagskeppet Bismarck, vilket orsakade skador på rodret vilket tvingade besättningen att kasta fartyget.

För Amiral Key motsvarar svaret från de ukrainska arméerna på den ryska flottans absoluta överhöghet i Svarta havet, genom att använda missiler i kustbatterier, spaningsdrönare och ett ökande antal fartygs- och ubåtsdrönare, en ny " Dreadnought Moment”.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Naval drönare | Rysk-ukrainska konflikten | Militär flottkonstruktion

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna