Ny rekordutplacering av kinesiska flygvapen runt Taiwan

För bara två år sedan, natten till den 1 oktober slog de kinesiska flygvapnen ett nytt rekord i vad som skulle bli en iögonfallande markör för hans snabba uppgång till makten.

Den lyckades då nästan samtidigt sätta in 38 stridsflygplan, 18 J-16 stridsbombplan åtföljda av fyra Su-30, samt två H-6 bombplan och ett Y-8 maritimt patrullflygplan, mot Taiwan. Vissa hade korsat sundets mittlinje, andra kringgått öns luftrum söderifrån.

Kinas växande flygvapenplaceringar runt Taiwan

Detta rekord varade dock inte länge. Faktum är att nästa dag flög 39 flygplan i två formationer, det vill säga 26 J-16, tio Su-30, två Y-8 och ett KJ-500 luftövervakningsplan, runt ön. Sedan, den 4 oktober, satte 34 J-16, 12 H-6, 2 Su-30, 2 Y-8 och 2 KJ-500 nytt rekord med 52 flygplan.

Sedan dess har utplaceringen av stridsflygplan, men även av kinesiska flottans fartyg, blivit dagliga, med ett genomsnitt på 24 plan och drönare under de senaste månaderna och 4 till 5 fartyg, vilket har satt konstant press på det taiwanesiska försvaret.

Y-20U tankfartyg J-20 och J-16
Två Y-20U tankerflygplan följde med en skvadron av J-16:or i förbifarten av Taiwan den 18 september.

Uppgifterna, som för dem, tjänar till att bedöma de framsteg som gjorts av de kinesiska flygvapnen, men också deras uppgång i format. Den senaste, fram till igår, daterades från april 2023, och hade mobiliserat hela 91 stridsflygplan, stödflygplan och långdistansdrönare samtidigt.

Rekord är gjorda för att slås, det verkar, även om det i sak är troligt att invånarna på den autonoma ön ser saker med mindre entusiasm.

103 kinesiska flygplan och 9 fartyg runt Taiwan den 18 september

Mellan den 17 och 18 september upptäckte de taiwanesiska arméerna, som ansvarade för att övervaka landets himmel och kuster, inte mindre än 103 flygplan tillhörande det kinesiska flygvapnet, som opererar runt ön, samt nio kinesiska flottans fartyg.

Av de 103 flygplan som upptäckts korsade 10 Su-30, 12 J-10 och 4 J-11:or Taiwansundets medianlinje, medan 12 J-16:or åtföljda av 2 KJ-500:or och särskilt två Y-tankerflygplan -20U, ledde ett långvarigt bypass-uppdrag till södra delen av ön.

Det är just detta uppdrag, som traditionellt anförtrotts långdistansbombplan av typen H-6, och inte till smidiga och kraftfullt beväpnade J-16, samt stödet från de två Y-20U tankfartyg, som särskilt väcker uppmärksamhet i denna nya demonstration av kraft.

D-16 H-6
J-30, som kommer från Su-16, har dock helt förnyad och moderniserad elektronik ombord, och ett stort utbud av luft-till-luft, luft-till-jord och luft-till-yta-vapen.

För bara två år sedan skulle de kinesiska flygvapnen säkert ha varit oförmögna att utföra någon typ av uppdrag, än mindre en kraftuppvisning runt Taiwan, förutom att använda långdistans H-6 bombplan.

Detta tvingar dock de taiwanesiska väpnade styrkorna att lyfta sina egna stridsplan och sätta in sina fartyg för att följa PLA:s manöver, som är brukligt att göra, samt för att aktivera dess kustförsvar.

Denna manöver gav värdefull information till de kinesiska styrkorna om arten och positionen för öns försvarssystem, samtidigt som man utnyttjade potentialen hos motståndsflygplan och fartyg.

PLA går med i en mycket exklusiv klubb inom världens flygvapen


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tensions China vs Taiwan | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna