Genom att beställa 761 MMP-missiler sätter Belgien återigen sitt förtroende till Frankrike.

Belgien tillkännagav beställningen av 761 MMP (eller AKERON MP) missiler anti-tank till MBDA Frankrike, för att beväpna sina 60 EBRC Jaguar pansarspaningsfordon och ersätta de SPIKE-missiler som för närvarande används. Detta är ytterligare ett bevis på Bryssels anknytning till det fransk-belgiska försvarspartnerskapet, vilket har kommit till uttryck under de senaste åren genom flera stora order från den franska försvarsindustrin.

Vad har vi hört om Belgien i Frankrike, efter att det föredrog att skaffa F-35A snarare än ett europeiskt flygplan, för att modernisera sina flygvapen.

Vissa människor har en tand lika hård som de har ett långt minne i detta ämne, som var fallet med Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, på frågan om möjligheten att Bryssel går med i FCAS-programmet.

Konsekvenserna av Belgiens val av F-35A

Enligt ledaren för ledarna för stora franska försvarsföretag var det faktiskt inte fråga om att ge arbete till belgiska företag inom ramen för detta program, även om landet hade vänt sig till F American -35A för att ersätta sitt F. -16.

Om minnet är långt är det också särskilt selektivt. Förutom F-35A har Bryssel faktiskt visat en exemplarisk lojalitet mot europeisk, och mer specifikt fransk, utrustning.

F-35A valt av Belgien

Således hade de knappt meddelat skiljedomen till förmån för F-35A mot Eurofighter (och inte mot Rafale, som inte deltog i tävlingen), att de belgiska myndigheterna tillkännagav undertecknandet av CaMo-program, för motoriserad kapacitet.

EBRC Jaguar, VBMR Griffon, Caesar NG: den belgiska armén utrustar sig med fransk utrustning som en del av CaMo-programmet

Detta bestod inte bara av förvärvet av 60 EBRC Jaguarer och 382 VBMR Griffons från Nexter och franska BITD, utan också av en stor standardiseringsinsats och samarbetsförpliktelser mellan landstyrkorna, franska och belgiska, som en del av SCORPION-bubblan.

Några månader senare var det French Naval Group och dess belgiska partner ECA, numera Exail, tur att vinna tävlingen mot holländska DAMEN för design och konstruktion av 12 stora minkrigsfartyg och deras drönare, 6 för den belgiska Navy och 6 för den holländska flottan.

Tillsammans representerar dessa kontrakt en investering på 4 miljarder euro, ungefär motsvarande den som rör Bryssel förvärv av F-35A, medan andra samarbeten och kontrakt har tillkommit sedan dess.

Så här beställde Belgien 2021 nio CAESAR NG-kanoner, följde några månader senare, i juli 2022, ytterligare 19 enheter, fortfarande med Nexter, igen för att optimera interoperabilitet med armén.

I april 2023 vände sig Frankrike till Belgien och Nederländerna för att också förvärva sex stora minkrigsfartyg designade av Naval Group och Exail för den franska flottan, inom ett nu europeiskt program som omfattar de tre första spelarna i Eridanklassens trepartsminjägare.

Naval Group Exail Mine Warfare Building

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 anti-tank missiler | Försvarsnyheter | Belgien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna