Vapenleverans till Ukraina: Polen är torrt, symptom på ett storskaligt fenomen som kommer.


Sedan början av den ryska aggressionen hade Polen legat i framkant när det gäller att leverera vapen till Ukraina. På ett och ett halvt år har Warszawa levererat mer än 300 T-72, PT-91 och Leopard 2A4, samt 14 Mig-29:or och många pansarfordon och ammunition av alla slag i Kiev.

Faktum är att Polen under lång tid var den viktigaste leverantören av tung militär utrustning för att stödja de ukrainska arméerna, inklusive framför USA, och har vid flera tillfällen spelat rollen som sporre för att flytta västerländska linjer. av vapenleverans.

Slutligen välkomnade Polen mer än hälften av de 4 miljoner ukrainska flyktingarna och tillät ett stort antal västerländsk militär utrustning att passera genom dess territorium för att nå Ukraina.

Polen i det torra på vapenleverans till Ukraina

Denna spektakulära insats gjordes dock till nackdel för de polska arméerna som i vissa områden förlorade nästan 40 % av sin operativa kapacitet på grund av leveranser till Ukraina.

Leverans av vapen till Ukraina Polen PT-91
Polen levererade mer än 300 PT-91 och T-72 tunga stridsvagnar till Ukraina, samt Leopard 2A4.

Om Warszawa under flera månader har varit engagerat i en lika spektakulär dynamik för att modernisera sina arméer, kommer leveranser av ny utrustning att ta flera månader till flera år, en period under vilken Polen kommer att vara utsatt och sårbart, särskilt eftersom det knappast kan räkna med sin europeiska grannar för att förstärka sitt eget försvar.

Dessutom, som läsarna av Meta-defense har vetat i många månader, har Moskva åtagit sig, från sommaren 2022, att djupgående reformera sin egen försvarsindustri och att omvandla landet till en verklig krigsekonomi.

Oavsett slutsatsen av den ukrainska konflikten kommer faktiskt de ryska arméerna snabbt att kunna hota Polen eller de baltiska staterna vid dess gränser.

Det chockade, men förväntade, beskedet från Polens premiärminister Mateusz Morawiecki

Så det finns inget riktigt överraskande i uttalandet av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki angående upphörande av polska vapenleveranser till Ukraina.

När det gäller det relaterade sammanhanget till spänningarna mellan Kiev på ena sidan, Warszawa, Bratislava och Budapest på den andra, när det gäller ukrainska spannmål, och dessutom i ett förvärrat sammanhang före valet i Polen, kommer det bara att ha effekten att avslöja en situation som annars är oundviklig och förutsägbar.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki tillkännagav slutet på vapenleveranserna till Ukraina, för att upprätthålla de nödvändiga styrkorna för att möta hotet.

Hur förutsägbart det än var, var detta fenomen med uttömning av vapenlager som kan överföras till Ukraina inte desto mindre förutsett, varken av Warszawa eller av de andra europeiska länderna, som också är utsatta för samma begränsningar.

Konsekvenserna av den ryska krigsansträngningen

Så här, efter att ha levererat ett hundratal tankar Leopard 2 moderna europeiska leveranser består nu av tankar Leopard 1 från slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Dessa har lite att avundas på T-62 och T-55 som släppts från lager i Ryssland. De representerar dock bara en del av de stridsvagnar som levereras till de ryska arméerna. Faktum är att ryska vapenfabriker nu arbetar med full kapacitet, med högre takter än före kriget.

Uralvagonzavods stridsvagnsfabrik i Nizhny Tagil, i Sverdlovsk oblast, i Ural, producerar alltså nu 200 till 400 stridsvagnar per år, beroende på källor, främst T-90Ms, men även T-80BVs. och T-72B3M, dvs. för att säga mycket nyare och effektivare modeller än Leopard 1 som skickades till Ukraina.

Vapenfabrikernas hägring i Ukraina

I ett försök att svara på den farliga utvecklingen av maktbalansen som håller på att växa fram, har Kiev åtagit sig att under flera månader förhandla med europeiska industrimän om byggandet av infrastrukturer som möjliggör produktionen av denna utrustning i Ukraina.

KF-51 Panther Rheinmetall
Rheinmetall bygger enligt uppgift en fabrik för stridsvagnar och tunga pansar i Ukraina, möjligen för att tillverka KF51-stridsvagnar Panther.

Så här har Rheinemtall gjort i flera veckor, byggandet av en fabrik som kan montera upp till 400 tunga pansarfordonstridsvagnar och infanteristridsfordon per år.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär maktbalans | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna