MBDA Frances Mistral 3-missil fortsätter att vädja till den spanska försvarsmakten

De spanska arméerna kommer att fortsätta att använda den mycket korta räckvidd mark-till-luft Mistral-missil som utvecklats av MBDA France. För detta ändamål har den spanska regeringen just validerat beställningen av 522 nya Mistral 3-missiler, samt ATPS-utbildningssystem, batteriladdare och reservdelar, allt för 324,6 miljoner euro.

Madrid hade redan 2021 beställt 91 Mistra-missilerl att börja modernisera några 102 infanteriskjutplatser och 10 ATLAS-system som har tillhandahållit nära mark-luftförsvar för spanska förband i många år.

Säkerställ SHORAD-skydd av de spanska arméerna

De nya missilerna kommer att göra det möjligt att standardisera hela flottan mot den nya missilen som togs i bruk 2018, erbjuda ökad prestanda med en räckvidd på 8 km och utrustad med en ny sökare som kan engagera drönare och mer motståndskraftig mot termiska beten,

För tillfället verkar det som att det spanska kontraktet endast kommer att gälla moderniseringen av SHORAD (SHort Range Air Defense) kapacitet, som används av landets 3 arméer. Det talas också, i framtiden, om att utrusta vissa spanska marinens fartyg med SIMBAD-RC-system som använder samma missil för att stärka deras luftvärns-, anti-drönar- och antimissilförsvar.

Mistral 3 SIMBAD-RC
Den spanska marinen är också intresserad av Mistral 3 genom SIMBAD-RC-systemet som särskilt skyddar den nya klassen av Jacques Chevalier leveranstankfartyg från den franska marinen.

Mistral 3 kommer också att kunna beväpna stridshelikoptern Tiger, som är föremål för ett gemensamt moderniseringsprogram mellan Frankrike och Spanien.

Paradoxalt nog verkar Madrid inte vilja ansluta sig, för denna ganska viktiga order, initiativet som lanserades av Paris för att harmonisera hanteringen av kontrakt och användningar av Mistral-missilen inom en "användarklubb" som förenar, i dag och dessutom till Frankrike, Belgien, Cypern, Estland och Frankrike, och som snart kunde få sällskap av Rumänien.

Prestanda för MBDA:s Mistral 3 Missile

1,85 m lång och väger nästan 20 kg, Mistral 3 är för tung och skrymmande för att användas på axeln som är fallet med Stinger eller FBS-70. I sin infanteriversion transporteras och utplaceras den av ett team på två män, från en skjutplats.

Även om den är mindre flexibel att använda och tyngre att transportera än det klassiska infanteriet Shorad, erbjuder den mycket överlägsen prestanda, med en räckvidd på mer än 8 km, nästan dubbelt så stor som Stinger, och en hög överljudshastighet på Mach 2,7 som tillåter det att använda snabba flygplan.

Mistral skjutport
Till skillnad från Stinger, manövreras Mistral från en skjutposition.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsmissiler | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Luftvärnsförsvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna