Tjeckien kommer att beställa 24 F-35A för att ersätta dess JAS 39 Gripen från 2029.

Den tjeckiska regeringen meddelade att den hade validerat den framtida ordern på 24 F-35A Lightning 2-flygplan från amerikanska Lockheed-Martin, för att från slutet av årtiondet ersätta 12 JAS 39C Gripen och 2 JAS 39D i två -sitsversion träningsutrustning, hyrd från Sverige sedan 2005.

Bra vecka för Lockheed-Martin. Faktiskt efter Bukarests tillkännagivande om det kommande förvärvet av 48 F-35A i två omgångar under de kommande åren är det nu Prags tur att göra detsamma.

24 Lockheed-Martin F-35A för Tjeckien

För detta ändamål har de tjeckiska myndigheterna validerat nästa beställning av 24 F-34A för att ersätta de 14 Gripen C/D som hyrts av Sverige sedan 2005, samt de 23 L-159 Anca lätta jaktplanen från den lokala flygplanstillverkaren Aero Vodochody.

Enligt den information som tillhandahålls ska de nya enheterna levereras från 2029 (eller 2031 beroende på källor), för en fullt fungerande flotta. från 2035.

Denna kommande beställning åtföljs av ett industriavtal som ännu inte är detaljerat, men som kommer att tillåta den tjeckiska flygindustrin att ansluta sig till F-35:s ekosystem.

Prag planerar att avsätta lite mindre än (106 miljarder CZK) 5 miljarder dollar för förvärvet av enheterna och all utrustning som behövs för att implementera dem från amerikanska FMS, som hade lagt fram ett förslag på 5,6 miljarder dollar för tjeckisk begäran för några veckor sedan .

F-35A Lockheed-Martin
Tjeckien föredrog F-35A framför svenska Gripen E för att ersätta dess Gripen C

Dessutom det tjeckiska flygvapnet Vzdušné síly kommer att avsätta 1,9 miljarder USD (44 miljarder CZK) för att distribuera och modernisera den infrastruktur som krävs för implementeringen av denna nya stridsflotta.

Den stora ansträngningen att modernisera de tjeckiska arméerna

Detta program representerar 2,2 % av Tjeckiens BNP, eller 1 1/2 år av den årliga budgeten för landets arméer, med en försvarsinsats som når 1,52 % av dess BNP 2023.

Kom ihåg att det tjeckiska parlamentet i april 2023 antog en lag som krävde att landets försvarsinsatser skulle föras över Nato-tröskeln på 2 % från 2024, i synnerhet för att finansiera nuvarande program för modernisering av utrustningen.

Prag har faktiskt genomfört flera stora program under de senaste åren, med förvärvet av 62 Titus pansarfordon och 52 CAESAR artillerisystem med Frankrike, 200 CV90 infanteristridsfordon till Sverige, liksom 12 UH-1Y Venom och AH-1Z Viper helikoptrar med American Bell.

Mer nyligen inledde Tjeckien förhandlingar med tysken Krauss-Maffei Wegmann för att förvärvet av 70 stridsvagnar Leopard 2A8 för att ersätta den 84 T-72M4 CZ som för närvarande är i bruk.

Skiljedomen i Prag till förmån för den amerikanska fightern är inte på något sätt en överraskning. Verkligen, redan i juni 2022 tillkännagav den tjeckiska regeringen sin preferens för F-35A, bedöms vara effektivare och billigare än JAS 39 Gripen E som svenska Saab erbjuder.

Leopard 2A6HU
Tjeckien vill förvärva 70 stridsvagnar Leopard 2A8 för att ersätta dess 84 T-72M4 CZ som för närvarande är i bruk

Europeiskt ointresse för den tjeckiska flygplanstillverkaren Aero Vodochody


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Tränings- och attackflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna