Kommer Kinas Shenlong rymdplan att fungera som ett ASAT anti-satellitsystem?

Den 26 augusti 2022 satte en Long March 2F-raket Kinas Shenlong-rymdplan i omloppsbana, för ett uppdrag som kommer att pågå i 276 dagar. Denna kraftdemonstration av den kinesiska rymdindustrin representerade ett svar från Peking på omloppsflygningen på mer än 900 dagar utförd av rymdplanet Boeing X-37B några månader tidigare.

Men bortom demonstrationen av teknisk kraft visade Shenlong-flygningen framför allt att Kina nu var kapabelt att utveckla nya orbitala vapensystem.

Detta är särskilt fallet för delade orbitala bombardemangssystem, för vilka Peking har visat att det samtidigt har omloppsvektorn, Shenlong-rymdplanet och hypersoniska glidflygplan som kan utföra precisionsangrepp. Detta nya hot var sedan föremål för flera detaljerade artiklar på denna webbplats.

Observerade manövrar av rymdplanet Shenlong

Men det verkar som om kinesiska ingenjörer inte har begränsat sig, i sina experiment kring rymdplanets flygning, till enbart detta område. Således visar observationer utförda av 18:e rymdförsvarsskvadronen från den amerikanska rymdstyrkan att Shenlong utförde flera uppdrag under denna flygning, och avslöjade andra färdigheter som är lika oroande som SBF redan kan övervägas.

I själva verket observerades rymdplanet släppa ett rymdobjekt som sedan utvecklades i samverkan med det i omloppsbana, vilket tyder på, enligt en artikel publicerad thespacereview, att Shenlong kan representera en ny tegelsten i det kinesiska ASAT-systemet, som sannolikt kommer att tillföra Kina det mest betydande operativa mervärdet på detta område.

Frisättning och utveckling av en mikrosatellit

Enligt gjorda observationer skulle Shenlong ha utfört återhämtnings- och släppmanövrar två gånger i månaden med detta objekt som kallas "Object J", som också skulle ha utrustats med ett oberoende framdrivnings- och manövreringssystem.

Även om frigörandet av mikrosatelliter inte i sig utgör en ASAT-manöver, kan vi därför lätt föreställa oss all potential som ett sådant system skulle kunna ha när det gäller oförstörande neutralisering av ett omloppsobjekt såsom en motstående satellit.

Flera stormakter, inklusive USA, Ryssland, Kina och Indien, har redan demonstrerat system som kan neutralisera en satellit i omloppsbana. Emellertid är alla använda medel hittills baserade på användningen av kinetiska projektiler som avfyrats från en missil med exoatmosfärisk förmåga, för att träffa och förstöra den målsatta satelliten.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Space Forces | Försvarsnyheter | SOM VID

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna