Den franska försvarsindustrin testar sin nya kommersiella doktrin i Ukraina

En delegation från den franska försvarsindustrin reste till Kiev för att förhandla om flera kontrakt, bland annat i form av partnerskap med lokal produktion, för att stödja den ukrainska krigsinsatsen. Även om många hinder kvarstår, är detta ändå en ny demonstration av det paradigmskifte som Paris genomfört i detta ämne under de senaste månaderna.

Som vi gjorde mot oss själva ekar upprepade gånger, Frankrike har under de senaste månaderna genomfört ett djupgående paradigmskifte när det gäller export av vapensystem.

Faktum är att Paris hittills endast har övervägt stora program i samarbete med vissa nära europeiska partner, såsom Storbritannien, Tyskland eller Italien. Däremot klassade Frankrike andra som kunder.

Men de svårigheter som man stött på de senaste åren kring samarbetsprogram med Tyskland (övergivande av Tiger 3, CIFS, MAWS och svårigheter med FCAS och MGCS), Storbritannien (FCAS, minkrigföring, missiler, etc.) eller Italien (Naviris), har Det verkar övertygade Paris att gå bort från denna manikanska vision, för att erbjuda en partnerskapsstrategi till sina viktigaste kunder.

Ett diskret, men radikalt, paradigmskifte för fransk vapenexport

Början av denna förändring dök upp kring det officiella besöket av Narendra Modi, den indiske premiärministern, i Frankrike med anledning av festligheterna den 14 juli, och tillkännagav flera initiativ för försvarsindustriellt och tekniskt samarbete, särskilt rörande motoriseringen av framtida jaktplan från Indian Air Force, samtidigt som man börjar förhandlingar för förvärvet av 26 Rafale Navy och tre Scorpène-ubåtar ytterligare.

AMCA Indien
Den franska försvarsindustrin kan snart delta i de indiska AMCA och TEDBF nya generationens jaktplan

Sedan dess har andra liknande tillvägagångssätt utvecklats, huruvida med Grekland angående tillverkningen av Gowind 2500 anti-ubåtskorvetter och ytterligare FDI-fregatter, men också, mer diskret, med Förenade Arabemiraten kring moderniseringen av Leclerc-stridsvagnen.

Det är nu Ukrainas tur att bli föremål för denna nya franska industriella strategi. Detta är baserat på ett annat skifte som gjordes av president Macron för några månader sedan, angående Frankrikes ställning gentemot dess stöd till Ukraina inför Ryssland samt för dess anslutning till Nato och Europeiska unionen.

Den franska försvarsindustrin i Kiev

Faktum är att en stor fransk industridelegation, som samlade alla stora BITD-företag som Thales, Nexter, MBDA eller Arquus, såväl som mindre företag och nystartade företag, åkte till Kiev i dagarna för att förhandla fram industriella samarbetskontrakt baserat på platsen i Ukraina med viss kapacitet.

Selon en artikel från Figaro, skulle det alltså vara fråga om att BITD Terre Française-företag skulle skapa ett joint venture med en lokal industriell aktör, i syfte att installera en infrastruktur i Ukraina kapabla att underhålla och reparera fordon som överförts från Paris till Kiev, såsom VAB, CAESAR-kanoner och AMX-10RC.

AMX-10RC
Frankrike skulle kunna skapa ett joint venture med Ukraina i syfte att distribuera en industriell underhållsinfrastruktur för pansarfordon som överförs till Kiev, såsom AMX-10RC

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Vapenexport | Rysk-ukrainska konflikten | Konstruktion av pansarfordon

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna