Med Hai Kun-ubåten uppnår Taiwan mer än en bedrift för att möta hotet från Peking

Uppskjutningen av ubåten Hai Kun (Narval), den första taiwanesisktillverkade ubåten, gav upphov till en nationell ceremoni i närvaro av presidenten Tsai Ing-wen som lyfte fram dess exceptionella natur uppgav att detta projekt fortfarande ansågs omöjligt att förverkliga för bara några år sedan.

Och av goda skäl! För att ge upphov till detta historiska ögonblick för Taiwan, var militären, ingenjörer, men även politiker på ön tvungna att ta sig an många utmaningar som fram till dess verkade otillgängliga, för att designa och bygga en ubåt som kunde konkurrera med den kinesiska marinen och mycket viktiga ubåts- och antiubåtstillgångar som den distribuerar oavbrutet runt den av Peking eftertraktade ön.

Övertyga USA att sponsra programmet politiskt

Det första berget som Taipei var tvungen att övervinna för att uppnå detta resultat var att uppnå övertyga USA om dess oumbärlighet, och detta, redan 2018, när spänningarna mellan Washington och Peking var långt ifrån på den nivå de har nått idag.

Det var faktiskt nödvändigt för USA att tillsammans med Taiwan engagera sig i detta ambitiösa program, i synnerhet för att stödja och utbilda taiwanesiska ingenjörer inom områden och tekniker som mycket få länder dominerar.

ubåt lansering Hai Kun tal president Tsai Ing-wen
Taiwans president Tsai Ing-wen lyfte fram händelsens historiska karaktär under lanseringen av Hai Kun.

Dessutom kommer de nya taiwanesiska ubåtarna att behöva bära viss teknologi, inom området för detektionssystem eller vapen, med Mk48-torpeden och Harpoon-skeppsmissilen med medelstor förändring, som det skulle ha varit omöjligt att dölja från Peking.

Med andra ord, Washington var tvungen att hjälpa Taipei att genomföra sitt projekt, och att göra det öppet, vilket inte misslyckades med att provocera Pekings ilska.

Övertyga européerna om diskret tekniköverföring, men avgörande för designen av Hai Kun-ubåten

Amerikanskt stöd var också nödvändigt för en andra, lika kritisk, del av programmet, som innebar att övertyga européerna om vissa tekniköverföringar angående aspekter som amerikanska tillverkare, som inte längre konstruerar eller bygger ubåtar för konventionell framdrivning på mer än 50 år, skulle har inte kunnat tillhandahålla.

Till skillnad från USA vägrar européer faktiskt att offentligt hjälpa de taiwanesiska arméerna, av rädsla för ekonomiska repressalier från Folkrepubliken Kina, vilket har gjort detta hot till ett värdefullt verktyg för att militärt försvaga den autonoma ön.

Typ 212 TKMS italienska marinen
Den europeiska modell som Hai Kun ligger närmast är Type 212 från tyska TKMS

Det var därför nödvändigt för de taiwanesiska myndigheterna att sätta in sällsynta talanger för förhandling och diskretion, för att lyckas övertyga de få europeiska industrimän som sannolikt kommer att tillhandahålla den saknade teknologin för att designa en effektiv attackubåt som kan konfrontera den kinesiska flottan.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Militär planering och planer | Militär sjöbyggnad | FÖRENTA STATERNA

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna