KF51 Panther : Ungern går ombord på programmet, men inte tanken

Enligt Armin Papperger, VD för Rheinmetall, kommer Ungern gå ombord på KF51-programmet Panther, genom att finansiera anpassningen av dess industriverktyg för att kunna tillverka en ny tysk tank. Budapest har dock inte meddelat sin avsikt att förvärva pansarfordonet. Hur kan denna märkliga ungerska ståndpunkt förklaras?

Är Ungern inställd på att bli Rheinmetalls industriella reservplan om dess ukrainska fabrik ska producera de nya KF51-tankarna Panther bli oförmögen att producera? Det är i alla fall en allvarlig hypotes på grund av Budapests paradoxala ståndpunkt angående dess deltagande i det tyska stridsvagnsprogrammet.

I september 2019 meddelade den ungerska armén att den köpteen helt ny version av tanken Leopard 2 från tyska KMW. Döpte Leopard 2A7HU, detta föreställer i själva verket Leopard 2A8 avtäcktes fyra år senare, inklusive moderniserad vetronik, förstärkt rustning och installationen av ett aktivt skyddssystem från israelen Rafael, som då var en första i Europa.

Ett år senare vände Budapest sin uppmärksamhet igen till den tyska försvarsindustrin med förvärvet av KF41 Lynx infanteristridsfordon för 2 miljarder euro, föreslagit av Rheinmetall och utrustad med APS Hard-Kill ADS Strikeshield designad och tillverkad av samma tillverkare.

Kontraktet denna gång baserades på ett ambitiöst lokalt produktionsavtal, som bland annat innebar byggandet av en fabrik för montering av 162 av de 218 pansarfordonen och underhåll av hela flottan.

Budapests hittills förlorade satsning kring Rheinmetalls KF41 Lynx

Detta kontrakt, särskilt ambitiöst för Ungern och dess 10 miljoner invånare, var en chansning både för Budapest och för den tyska industrimannen. De ungerska myndigheterna hoppades således kunna dra nytta av framtida export av det (då) lovande lodjuret för att amortera sina investeringar och utveckla sin försvarsindustri för tillfället.

KF41 Lynx Rheinmetall
Utsikterna för framgång för Rheinmetalls KF41 Lynx kommer idag till den amerikanska arméns OMFV-tävling.

Rheinmetall å sin sida satsade på den trovärdighet och lyhördhet som denna nya industriella infrastruktur skulle ge den, just för att attrahera nya exportkunder, särskilt i Europa.

Tyvärr för båda gick det inte så bra som man hoppats på för Düsseldorf-industrimannens flaggskepps pansarfordon. Den blev faktiskt slagen i alla tävlingar där den deltog, särskilt av en svensk CV90 lika effektiv som den var attraktiv, och en sydkoreansk AS21 med oslagbara industriella förhållanden.

Om alla förhoppningar ännu inte är förlorade angående Lynxen, i synnerhet med dess deltagande i den amerikanska OMFV-tävlingen för att ersätta den amerikanska arméns M2 Bradleys, är chansen låg att den ungerska fabriken i Zalaegerszeg kommer att kunna dra nytta av det.

Detta är förmodligen ett resonemang som liknar det som fick Budapest och Rheinmetall att bygga denna fabrik, som är i arbete angående Ungerns aviserade deltagande i industriell finansiering av tillverkningen av KF51-tanken Panther.

Ungern går med i KF51-programmet Panther

Verkligen, i en intervju som gavs av Armin Papperger, VD för Rheinmetall angav att de ungerska myndigheterna skulle finansiera de industriella anpassningar som krävs för att Zalaegerszeg-fabriken ska kunna tillverka den nya tanken som presenterades 2022 på Eurosatory-mässan.

Armin Papperger KF51 Panther KF41 Lynx

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Flash Defense | Tyskland | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna