SSN-AUKUS: London investerar 4 miljarder pund i designen av sin framtida atomattackubåt

Det brittiska försvarsministeriet tillkännagav, som en del av SSN-AUKUS-programmet, undertecknandet av 4 miljarder pund i kontrakt med flera stora tillverkare, för utformningen av den framtida ersättningen för kärnvapenattackubåtarna av skicklig klass, samt anpassningen av industriell infrastruktur för att producera framtida ubåtar.

SSN-AUKUS-programmet tillkännagavs 2021 och representerar grundpelaren i AUKUS-alliansen som sammanför USA, Australien och Storbritannien. Dess stora linjer avslöjades med anledning aven ceremoni som samlar statscheferna för de tre länderna på den amerikanska flottans flottbas i San Diego i mars 2023.

Ambitioner och oro kring SSN-AUKUS-programmet

Detta är byggt på designen av en ny kärnvapenattackubåt avsedd att ersätta den Kungliga flottans Astute-klass SSN från 2040 för 7 exempel, samt förlängningen av den australiensiska flottans SSN-flotta samma datum, för 3 till 5 exempel.

Tidigare kommer Royal Australian Navy att ha förvärvat 3 till 5 amerikanska atomattackubåtar av Virginia Block IV och/eller V-klassen, med målet att nå en flotta på åtta australiska fartyg fram till 2050.

Utöver det ynkliga sättet på vilket den tidigare australiensiska premiärministern, Scott Morrison, hade förhandlat om ämnet samtidigt som det hölls hemligt, inklusive från Frankrike som Canberra hade undertecknat ett kontrakt med för att bygga 2015 lokal av 12 konventionellt drivna ubåtar, väcker detta program många oro, i Australien som i USA.

Virginia klass
Royal Australian Navy kommer att förvärva 3 till 5 Virginia-klassade kärnvapenattackubåtar från USA.

För flera högre tjänstemän i den amerikanska kongressen kan försäljningen av 3 till 5 Virginia-klassade SSN:er till Australien endast ske, med tanke på planeringsprognoserna, på bekostnad av den amerikanska flottans maktökning i detta område, medan hypotesen om växande spänningar med Peking verkar nu vara uppenbar.

Faktum är att vissa amerikanska senatorer och representanter fruktar att detta program, om det effektivt stärker Australiens operativa förmåga, en ledande allierad i Stilla havet, gemensamt kommer att försvåra amerikanska svarsförmåga inför Peking, och därför effektiviteten i deras avskräckande karaktär. .

I Australien är dessa främst frågorna om kostnader och industriell avkastning för programmet som är föremål för debatt, med vetskapen om att detta kommer att kosta mellan 2,5 och 3 gånger dyrare än det mycket omtvistade programmet som syftade till att lokalt bygga 12 ubåtar av attackklass från franska Barracuda.

Som sådan är konsekvenserna på budgettillgången för andra utrustningsprogram för de australiensiska arméerna redan märkbara, med vissa volymminskningar och ibland spektakulära uppskjutningar.

4 miljarder pund för BAE-systemet, Rolls-Royce och Babcock för efterträdaren till den smarta klassen

Tills nu verkade Storbritannien mindre utsatt för de skadliga effekterna av detta ambitiösa program. Den kungliga flottan skulle i alla fall snart börja designa framtida ersättningar för SSN:n av Astute-klassen, vars ledande enhet, HMS Astute, togs i bruk 2014, för 14 år sedan, efter att kölen hade lagts.

Skön klass SSN-AUKUS
Fartygen i SSN-AUKUS-programmet kommer att ersätta Royal Navys SSN:er av skicklig klass.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Militära allianser | Militär flottkonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna