Varför förändrar den ryska 9M730 Burevestnik-missilen ingenting i den globala kärnkraftsekvationen?

President Vladimir Putin meddelade slutet på testningen av den kärnkraftsdrivna 9M730 Burevestnik-missilen, ett av de nya generationens vapen som presenterades 2018 under den ryska presidentkampanjen. Om missilen kan skryta med dessa exceptionella kapaciteter, är den dock inte i stånd att ändra de strategiska balanserna, eller ens avskräckningsdoktrinerna, i de utrustade länderna.

För ett drygt år sedan tillkännagav Moskva med stora superlativer att atomubåten Belgorod och dess ammunition, kärnkraftstorpeden Poseidon, skulle tas i bruk.

Poseidon, Kinzhal, Burevestnik: Vladimir Putins hemliga vapen

Den ryska propagandan förlitade sig för tillfället på de fantasier som förmedlas av de anglosaxiska tabloiderna och presenterade sedan paret Belgorod-Poseidon som ett vapen som kan störta strategiska balanser, i synnerhet genom att skapa enorma tsunamier som kan orsaka oöverträffade skador på motsatta kustområden.

Som vi då visade, denna rädsla var inte baserad på något konkret, förutom på den självupprätthållande överdriften av en viss press på jakt efter sensationsförmåga.

Belgorod atomubåt Poseidon torped
Under presidentkampanjen 2018 introducerade Vladimir Putin flera revolutionära vapen, inklusive kärnkraftstorpeden Poseidon som nu beväpnar atomubåten Belgorod.

Ännu bättre, den strategiska verkligheten stördes inte på något sätt av ankomsten av detta vapen, som var mindre effektivt än befintliga ICBM:er för att upprätthålla globala balanser i händerna på de få utrustade nationerna.

Om ytterligare bevis behövdes för den mer sensationella än militära karaktären hos Poseidon-torpeden, har ingen av de stora nationerna utrustade med den åtagit sig att utveckla likvärdiga vapensystem sedan dess. sin presentation av Vladimir Putin 2018.

9M730 Burevestnik-missilen med nukleär-termisk framdrivning

Idag är det tur till Burevestnik-missilen, ett av de vapen som presenterades av den ryske presidenten som revolutionär vid sidan av valkampanjen 2018, att tillkännages så snart som den är operativ, av samme Vladimir Putin, med anledning av Valdai International Discussion Club.

9M730 Burevestnik-missilen är, enligt ryska myndigheter, en kärnkraftsdriven kryssningsmissil, som kan färdas flera tiotusentals kilometer för att nå sitt mål, och dessutom bära en kärnladdning.

Denna räckvidd, som är betydligt större än den för andra kryssningsmissiler, skulle göra det möjligt för den ryska generalstaben att programmera flygbanor som kan kringgå motsatta luftvärnsförsvar, att träffa sina mål vid oväntade inflygningar och därför svagt skyddade.

missil 9M730 Burevestnik
Burevestnik-missilen har flygegenskaper nära de för en traditionell kryssningsmissil, förutom en tiofaldig ökning av räckvidden.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Avskräckande krafter | Hypersoniska vapen och missiler | Kärnvapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna