Artilleri: Nytt räckviddsrekord för ett granat meddelat av BAe

Västligt artilleri fortsätter att avancera. Den amerikanska armén och industriföretaget BAe meddelade i ett pressmeddelande att de hade etablerat ett nytt räckviddsrekord med XM1155-SC extra framdrivningsgranat avfyrad från en M109 Paladin, vilket skulle ha överskridit räckvidden för nuvarande raketuppskjutningssystem, d.v.s. över 70 km.

Utöver detta tillkännagivande har västligt artilleri under flera år varit engagerat i ett enormt steg framåt för att öka sin effektivitet och prestation, förstärkt i sin beslutsamhet av den strategiska roll det spelar i konflikten i Ukraina.

Det råder ingen tvekan om att kriget i Ukraina djupt kommer att ha skakat om många paradigm när det gäller genomförandet av militära och utrustningsoperationer. Mellan den massiva användningen av drönare, den intensiva störningen på båda sidor för att skydda mot dem, pansarstridens dånande återkomst, eller till och med neutraliseringen av flygvapnet, kommer det att ha störtat en mängd säkerheter som ärvts från det kalla kriget och efterföljande antiterroristiska krig.

Det är dock utan tvekan artilleriet som under detta krig kommer att ha haft den djupaste förändringen i status, till den grad att förbrukningen av 122 mm och 152/155 mm artillerigranater har blivit en strategisk fråga för Ryssland och Ukraina. villkorar all militär aktion.

Det är därför inte förvånande att notera de många ansträngningar som nyligen har gjorts för att utveckla nya artillerisystem som kan erbjuda ökad prestanda, genom att vara mer mobila, mer precisa och utrustade med större precision, för att ta uppstigningen över motståndaren i det som blev det största och längsta artilleriduell sedan andra världskriget.

Förlängning av röret med artilleripistoler

Flera tekniska alternativ undersöks inom detta område. Förlängningen av rören, med de berömda 52 kaliberrören (rörets längd i förhållande till vapnets kaliber, d.v.s. 52 x 155 mm = 8,06 m) som utrustar franska Caesar och tyska Pzh2000 , gör det alltså möjligt att öka räckvidden med nästan 40 % jämfört med 39 kaliberrör med konventionella skal, från 24 till nästan 40 km.

US Army ERCA 58 kaliber artilleri
Den amerikanska arméns ERCA-program syftar till att utrusta M109 med ett 9-meters rör för att överskrida en räckvidd på 40 km med konventionella granater.

USA gick längre i detta område med 58 kaliber (9 meter) röret ERCA-program (Extended Range Cannon Artillery), vilket gör att mål över 55 km kan nås med samma granater.

Förlängningen av röret görs dock inte utan begränsningar, i synnerhet vad gäller dess livslängd, betydligt mindre än de traditionella 39 kaliberrören som utrustar amerikanska M109, brittiska AS91 eller franska AuF1.

Kriget i Ukraina visade dock också att utöver själva prestationen var det viktigt att artillerisystemen var robusta och kunde stödja intensiv aktivitet över tid.

Guidade skal med extra räckvidd

Om betydande forskning utförs på båda sidor av Atlanten när det gäller metallurgi för att producera mer motståndskraftiga rör, har en andra väg undersökts i flera år för att öka artillerisystemens räckvidd och precision, genom att modifiera, denna gång, granaten.

Dessa är guidade granater med extra framdrivning, som har en ramjetmotor eller en raketmotor som ger extra dragkraft för att utöka flygautonomin, därför räckvidden, såväl som ett styrsystem, ofta blandat GPS-tröghet, för att garantera dess precision. Detta är lösningen som används av flera skal som BAes Excalibur, Leonardos Vulcano samt Nexters Katana.

155 mm skal
Produktionen av artillerigranater har blivit en strategisk fråga för både Ukraina och Ryssland.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 artillerigranater | Försvarsnyheter | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna