Den europeiska hangarfartygshypotesen återkommer i Bryssel

Thierry Breton, kommissionsledamot för den inre marknaden, hänvisade återigen till möjligheten att föda ett europeiskt hangarfartyg, samtidigt som han presenterade huvudlinjerna i det europeiska försvarsinvesteringsprogrammet som är tänkt att vara historiskt. Hypotesen om att bygga och implementera ett hangarfartyg på europeisk nivå har tagits upp upprepade gånger under flera år och har alltid stött på många svårigheter, några av dem förlamande. Men genom att gå bort från den triviala visionen av detta program kan realistiska och effektiva lösningar föreställas för att ge det substans.

De europeiska flottorna har för närvarande tre hangarfartyg, HMS drottning Elizabeth och HMS Prince of Walles British and the Charles de Gaulle fransk, det enda fartyget utrustat med katapulter, arresteringslinjer och nukleär framdrivning på den gamla kontinenten.

Till detta kommer tre hangarfartyg, Cavour och italienska TriesteOch spanjoren Juan Carlos I. Liksom de brittiska fartygen har dessa inte katapulter eller arresteringslinjer och kan därför endast använda helikoptrar eller Harrier eller F-35B korta eller vertikala startjaktplan.

Byggnadskostnaderna för dessa fartyg, deras eskort och deras flyggrupp ombord, liksom den personal som krävs för att genomföra dem, begränsar avsevärt möjligheterna att utöka denna flotta.

En disparat och okoordinerad flotta av hangarfartyg i Europa

Sålunda, tillfrågad i ämnet av den franska nationalförsamlingens försvarskommitté, medgav amiral Nicolas Vaujour att det förmodligen skulle ligga utom räckhåll för den franska flottan att utrusta sig meden andra ny generation kärnvapen hangarfartygDen senare har varken budgetresurser eller mänskliga resurser för att uppnå detta.

Europeiska hangarfartyget Charles de Gaulle och HMS Queen Elizabeth
Med tre hangarfartyg och tre hangarfartyg är den europeiska marinflygflottan den näst största marinstyrkan i detta område på planeten.

Men, och som framgår av nödavgången för USS Gerald Ford och dess eskort, vid en mellanlandning i Marseille och Toulon, för att sätta in utanför Israels kust, erbjuder hangarfartyget och dess flyggrupp ombord unika politiska och militära medel på många områden.

Men hittills har fördelningen och bristen på samordning av europeiska flottor, men också av länderna själva, avsevärt försvårat utnyttjandet av denna flotta, även om det är avsevärt, eftersom den andra flottan på planeten efter Förenta staterna.

Det är i detta sammanhang som en hypotes regelbundet dyker upp på europeisk nivå, nämligen möjligheten att bygga och implementera ett eller flera hangarfartyg på europeisk nivå, snarare än på europeisk nivå.

Thierry Breton avslöjar idén om det europeiska hangarfartyget

Detta har förts fram igen, av kommissionsledamoten för den inre marknaden, Thierry Breton, särskilt ansvarig för industri- och teknikpolitiken på EU-nivå.

Detta tillkännagivande kom när EU-kommissionären presenterade början på vad som kommer att bli det nya europeiska investeringsprogrammet i försvarsutrustning, som han lovar att vara mer ambitiöst än någonsin, för att svara på den snabba utvecklingen av den internationella säkerhetssituationen.

Idén om ett europeiskt hangarfartyg är inte ny och hade till och med på sin tid fått godkännande av några av de viktigaste europeiska makterna, i det här fallet Tyskland genom Angela Merkels röst 2018, när hon och Frankrike var mycket bättre anpassade än de är idag.

PAN Charles de Gaulle och FREMM Aquitaine klass fregatt
Med ett enda hangarfartyg kan den franska marinen bara garantera operativ beständighet för sin bärargrupp halva tiden.

Utöver europeiska ambitioner och ambitioner bör dock bygga och implementera ett hangarfartyg på europeisk nivå stå inför mycket betydande utmaningar.

En återkommande idé, men väldigt svår att genomföra


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarfartyg | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna