Dassault aviation skulle förlita sig på montering av Rafale export till Indien för att vinna super MRCA-2 kontraktet?

Enligt den indiska pressen överväger Dassault Aviation att montera en del av Rafale av sin internationella orderbok, i Indien. Om informationen inte bekräftas hittills skulle det ändå vara mycket meningsfullt, genom att pryda det franska erbjudandet för MRCA-2-kontraktet med grejer utom räckhåll för dess amerikanska, ryska eller européer.

Indiens premiärminister Narendra Modis besök i Frankrike i juli förra året, med anledning av firandet av den 14 juli, var ett tillfälle för Dassault Aviation att inleda de slutliga förhandlingarna om en order på 26 Rafale M avsedd för den indiska flottan.

Samtidigt gjorde Naval Group samma sak när det gäller utövandet av optionen för tre Scorpene-ubåtar av Kalvari-klassen, som kommer att monteras i Goa för att ansluta sig till de sex fartyg som redan byggts och snart alla är i tjänst inom samma indiska flotta.

Strategiskt samarbete diskuteras mellan Paris och New Delhi

Men dessa två kontrakt, redan spektakulära, skulle mycket väl kunna representera bara toppen av isberget, när det gäller fransk-indiskt försvarsindustriellt och tekniskt samarbete under de kommande åren.

Redan i juli förra året hade flera potentiella samarbeten tillkännagivits, särskilt inom området för turbojet för stridsflygplan, medan New Delhi siktar på att utveckla två stora flygplan under de kommande åren, AMCA som kommer att ersätta Su-30MKI Indian Air Force, och TEDBF för att utrusta det framtida indiska hangarfartyget CATOBAR.

TEDBF Indien
Dassault Aviation och Safran är tänkta att gå med i utvecklingen av den tvåmotoriga däcksbaserade fightern eller TEDBF, den framtida indiska ombordade jagaren.

Men andra ämnen hade också läckt ut, särskilt i den indiska pressen, särskilt när det gäller franskt bistånd rörande det nationella programmet för kärnvapenattackubåtar.

Sålunda skulle Naval Group ha förklarat sig entusiastisk över idén att hjälpa Indien att utveckla sitt eget SSN, inklusive genom vissa tekniköverföringar, om New Delhi först skulle beställa ytterligare Scorpene-ubåtar.

Även om den indiska pressen bedöms som opålitlig, ofta på grund av överdriven entusiasm, är faktum att denna order är väl och verkligen på gång, och att information om fransk-indiskt samarbete kring det indiska SSN-programmet sprids mer enträget för varje dag.

Monteringen av Rafale i Indien för att vinna MRCA-2-kontraktet

Därför, när samma källa hävdar att Dassault skulle överväga att distribuera en monteringsplats för Rafale, för att svara på beställningar som ackumuleras utöver produktionskapaciteten på Mérignac-anläggningen, måste uppmärksamhet ägnas dem.

Visst kan informationen från den indiska webbplatsen verka misstänksam. Faktum är att Dassault nyligen hävdade att deras löpande band kunde producera 3, till och med 4 Rafale per månad, och att de svårigheter man stöter på i dag främst kom från underleverantörskedjan som inte lyckades hitta den nödvändiga finansieringen för att följa tillväxtkurvan för flygplansförsäljningen.

En sådan kommunikations- och försäljningsstrategi skulle dock uppenbarligen vara mycket meningsfull för Dassault Aviation, som efter den 26 Rafale M för närvarande under förhandling, riktar sig särskilt mot de 114 flygplanen i MRCA 2-tävlingen.

Rafale i Indien
Det indiska MRCA-2-kontraktet avser lokal konstruktion av 114 medelstora eller lätta stridsflygplan för att ersätta IAF:s Mig-21, Sepecat Jaguar och Mirage 2000 som kommer att tas ur drift 2030.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär flygkonstruktion | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna