Varför godkändes försäljningen av 24 danska F-16 till Argentina omedelbart av USA?

Washington godkände försäljningen av 24 begagnade danska F-16 stridsflygplan till Argentina för modernisering av dess stridsflotta, bara timmar före president Alberto Fernandez besök i Peking, troligen för att förhindra ordern från JF-17 kinesisk-pakistaner.

Kontaktas av journalister från den konservativa argentinska dagstidningen La Nacion, en av de två stora aktörerna i landets dagspress, biträdande biträdande sekreterare för regional säkerhet vid utrikesdepartementet, Mira Resnick, bekräftade tillståndet från utrikesdepartementet för Buenos Aires förvärv av 24 begagnade Lockheed-Martin F- 16 fighters från Danmark.

Washington godkänner snarast försäljningen av danska F-16 till Argentina

Undersekreteraren tillade också att förhandlingarna framskridit för att åtfölja detta bemyndigande med budgetstöd på 40 miljoner euro, för att göra operationen hållbar för de argentinska myndigheterna, i ett land som såg sin BNP falla med 40 % mellan 2017 och 2020, och exponerade till galopperande inflation på 100 % de senaste månaderna.

I flera år har Buenos Aires försökt att skaffa nya stridsflygplan för att kompensera för tillbakadragandet av sina sista Mirage III:s, vilket lämnar sina flygvapen med endast ett fåtal subsoniska A-4 Skyhawks för att täcka ett land som är fem gånger så stort som Frankrike.

Danska F-16 till Argentina
Danmark har tillstånd av Washington att sälja 24 av sina F-16 till Argentina. Beloppet på erbjudandet offentliggörs inte.

Fram till nu, utöver de allvarliga ekonomiska svårigheterna, har argentinska tillvägagångssätt motsatt sig det brittiska vetot mot Martin-Bakers utkastningsstolar, som utrustar majoriteten av västerländska flygplan.

Sedan Falklandskriget har London faktiskt tillämpat ett strikt veto mot all brittisk militärteknologi till Argentina, särskilt effektiv inom stridsflygplan.

Det är också för att inte förolämpa sin allierade som Washington hittills inte har svarat positivt på förfrågningar från Buenos Aires angående förvärv av begagnade flygplan, även om USA, när det gäller utkastningsstolar, har en nationell lösning med ACES II.

Hotet om att se Argentina vända sig till kinesiska JF-17 Thunder

Traditionellt utrustade med västerländsk utrustning hade de argentinska arméerna fram till nu motstått ryska eller kinesiska sirener. Men inför Londons och Washingtons oförsonlighet, hypotesen att se Buenos Aires vänd dig till den kinesisk-pakistanska JF-17 Thunder, en högpresterande och ekonomisk enmotorig jaktplan, redan förvärvad av Nigeria och Burma.

JF-17 Burma
Chengdu JF-17 är ett lätt enmotorigt jaktplan som opererar i kategorin indiska Tejas eller sydkoreanska FA-50, och inte amerikanska F-16.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Aviation de chasse | Argentine | Construction aéronautique militaire

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna