Den kanadensiska militärbudgeten kan berövas en miljard dollar 2024.

- Annons -

År 2023 uppgick budgeten för de kanadensiska arméerna till 26,4 miljarder C$ (18,3 miljarder euro), vilket motsvarar en försvarsinsats på endast 1,3 % av BNP. Inom Nato befinner sig Ottawa längst bak i flocken och ger bara efter för Belgien, Spanien och Luxemburg när det gäller försvarsinsatser.

Och saker och ting kan mycket väl bli värre 2024. Faktiskt, långt ifrån att följa efter den allmänna uppåtgående trenden 2024, med en genomsnittlig försvarsinsats som då kommer att nå 2,58 %, kan de kanadensiska arméerna tvärtom se deras budget skärs ned med en miljard kanadensiska dollar, en minskning med 3,3 %.

Denna minskning är en del av en övergripande budgetansträngning som genomförs av den liberala regeringen Justin Trudeau, för att spara 15 miljarder dollar i den kanadensiska federala budgeten till nästa år.

- Annons -

En miljard mindre för de kanadensiska väpnade styrkornas budget 2024

Som oftast är fallet när han utsätts för denna typ av skiljedom, försäkrar den kanadensiske försvarsministern, Bill Blair, att denna nedgång inte kommer att få återverkningar på arméernas operativa förmåga, och i synnerhet på de operativa enheterna.

Dessutom hävdar han att sedan det liberala partiet kom till makten 2015 har de kanadensiska försvarsutgifterna fortsatt att växa, samtidigt som landets försvarsinsatser var under 1 % av BNP.

budget för den kanadensiska arméns ersättning CF-18 Hornet
I januari 2023 tillkännagav Ottawa ordern på 88 F-35A för att ersätta dess CF-18 Hornets för ett belopp av 19 miljarder dollar. Utan en ökning av budgeten kommer finansieringen av detta program att fånga all investerings- och moderniseringskapacitet hos de kanadensiska arméerna under de kommande 10 åren.

Men den internationella situationen har också utvecklats avsevärt sedan 2015, vilket har lett till att ett antal länder som också spenderade mindre än 1 % av den nationella förmögenheten vid den tiden nu överstiger 2 %. Detta är särskilt fallet för Sverige, Nederländerna och de flesta östeuropeiska länder.

- Annons -

Slutligen, även om det ligger på den amerikanska kontinenten, är Kanada inte mindre utsatt för nya ryska och kinesiska hot, på grund av dess arktiska gräns som leder till många friktioner med Moskva, dess fredliga fasad och dess uppenbara närhet till staterna. -förenade, mot Peking .

Ramaskri från stabschefen och oppositionsparlamentariker

Som man kunde förvänta sig faller inte tillkännagivandet från Bill Blair, och den växande hypotesen att se budgeten för de kanadensiska arméerna skäras ned med en miljard dollar, i smaken för alla i landet, och först och främst från soldaterna själva.

Den kanadensiske stabschefen, general Wayne Eyre, ifrågasatt i ämnet av parlamentet, var mest oroad över konsekvenserna av en sådan budgetnedskärning på den operativa potentialen för landets styrkor.

- Annons -

"Det finns inget sätt att du kan ta nästan en miljard dollar från försvarsbudgeten och inte påverka, så det är något vi kämpar med nu", förklarade han för suppleanterna, i direkt motsägelse till kommentarerna från hans tillsynsminister.

justin trudeau kanadensiska armén
Justin Trudeau är en av de sista överlevande vid makten från perioden som fortfarande trodde på fördelarna med fred.

LOGO meta defense 70 Flash Defense | Militära allianser | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna