Vad har Moskva lovat Iran och Nordkorea för deras militära hjälp till Ryssland?

John Kirby, talespersonen för det amerikanska nationella säkerhetsrådet, presenterade en serie dokument för att stödja hypotesen om militärt bistånd till Ryssland från Nordkorea, särskilt i form av överföringar av ett stort antal containrar med ammunitionsartilleri, denna fredag ​​den 13 oktober.

Detta stöd påminner om det som erhölls från början av rysk aggression mot Ukraina, från Iran, särskilt i form av Shahed 136-attackdrönare med mycket lång räckvidd, flitigt använt sedan dess.

Men om det är relativt lätt att fastställa arten av iranskt och nordkoreanskt militärt bistånd till Ryssland, förblir karaktären hos de motsvarigheter som Moskva erbjuder för tillfället oklara, även om dessa med all sannolikhet endast kommer att vara av tre typer.

Även om båda förnekar det, har bevis fortsatt att ackumuleras i flera månader om den militära hjälp som Teheran tillhandahållit först, sedan av Pyongyang, sedan till Ryssland, för att stödja dess militära ansträngning i Ukraina.

Militärt bistånd till Ryssland från Iran och Nordkorea

Således visade många skräp och element som samlats in av de ukrainska styrkorna att Iran verkligen hade levererat flera hundra mycket långväga Shahed 136-attackdrönare till Moskva, och låtit ryska företag kopiera de flesta av sina element för att designa Geranium-attackdrönaren.

Militärt bistånd till Ryssland: Shahed 136
Den iranska Shahed 136 tillät ryska arméer att kringgå effektiva ukrainska luftvärns- och antimissilförsvar och att slå till mot viss civil infrastruktur till lägre kostnad.

På senare tid följerett mycket uppmärksammat besök av Kim Jong-un, den nordkoreanske ledaren, i Moskva, meddelade det amerikanska nationella säkerhetsrådet att det hade erhållit obestridliga inslag rörande Nordkorea skickar tusen containrar med järnväg till Ryssland.

Enligt amerikansk underrättelsetjänst skulle det röra sig om militär utrustning och särskilt ammunition, medan de ukrainska arméerna för första gången på 20 månaders krig avlossade fler artillerigranater än den ryska armén förra veckan.

Om detta iranska och nordkoreanska bistånd sannolikt inte är avgörande för framtiden för konflikten i Ukraina, även om det spelar en betydande roll, har det verkligen inte erhållits utan kompensation från Moskva.

Med tanke på de mycket specifika situationerna för dessa två länder, på index och under sanktioner från det internationella samfundet, och de hot som deras ledare tror att de är utsatta för, kan den kompensation som Pyongyang och Teheran erhåller från Kreml vara av tre typer.

Rysslands veto i FN:s säkerhetsråd

Den första, och inte minst, är baserad på Rysslands säte som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, och framför allt på den permanenta vetorätten som är knuten till denna position i händerna på endast fem länder (Kina, USA) -USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland).

FN:s säkerhetsråd e1603714185404 Ryska federationen | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten
Ryskt stöd till FN:s säkerhetsråd skulle göra det möjligt för Teheran och Pyongyang att se internationella sanktioner urholkas med tiden, åtminstone utanför västblocket.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ryska federationen | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna