Den japanska marinen testade ATLA Rail Gun på ett av sina fartyg

Lanserade 2016, Rail Gun-programmet utvecklades av Japanese Acquisitions, Technologies and Logistics AgencyEller ATLA, på ett relativt diskret sätt.

Målet med detta program, enligt definitionen 2016, och rringde upp 2022, inte skulle utveckla ett tungt sjöartillerisystem avsett att vara ett alternativ till kryssningsmissiler, som var fallet med det amerikanska programmet som övergavs 2021.

ATLA Rail Gun-programmet för den japanska flottan

Tvärtom, för ATLA, var den elektriska kanontekniken att göra det möjligt att fullborda den japanska marinens fartygs antimissil-, luftvärns- och anti-drönarförsvarsförmåga, och förlita sig särskilt på projektiler av kaliber mycket lägre än de utvecklad av BAe för den amerikanska flottan.

Med sparsamma kommentarer om hans projekt var det svårt att bedöma japanska framsteg på detta område. Tills idag. Faktum är att den japanska byrån publicerade, på sitt X-konto, en video som visar de första testerna av dess kanon, ombord på ett skepp från sjöns självförsvarsstyrkor.

Video släppt av den japanska byrån för teknologiförvärv och logistik.

Om observationer och vissa obekräftade meddelanden antydde att Kina redan för teständamål hade utrustat ett system av denna typ på ett landstigningsfartyg 2018, finns det hittills inget som bevisar att skjutprov faktiskt hade ägt rum.

Detta är därför, i det här fallet, det första dokumenterade testet av en elektrisk kanoneld ombord på ett fartyg till havs, även om mycket lite information, förutom själva videon, har lämnats ut av byrån.

Begränsningarna för elektrisk kanonteknik

Elektrisk kanonteknologi gör att en projektil kan drivas in i ett avfyrningsrör i mycket höga hastigheter, med hjälp av ett kraftfullt elektromagnetiskt fält, och inte en exoterm kemisk reaktion som med traditionella artillerikanoner.

Denna teknik bör i teorin göra det möjligt att uppnå hypersoniska mynningshastigheter (större än Mach 5), vilket ger projektilen en hög initialhastighet, ett utökat räckvidd och en reducerad pil vid direkt eld.

BAe Rail Gun US Navy
Det amerikanska flottans järnvägsvapenprogram utvecklat av BAe avbröts 2021.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Railgun Electric Cannon | Flash Defense | Ytflotta

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna