Varför är ökningen med 150 % av Turkiets försvarsbudget så oroande?

Turkiets vicepresident Cevdet Yilmaz tillkännagav den 17 oktober att den turkiska försvarsbudgeten skulle nå 40 miljarder dollar 2024, en ökning med 150 % jämfört med 2023. I avsaknad av en förklaring om orsakerna till denna oöverträffade ökning, eller användningen som kommer att användas Detta tillkännagivande väcker många bekymmer både om Ankaras regionala ambitioner och de militära program som snart kan tillkännages av den nyvalde presidenten Erdogan.

Om satsningen på försvarsargumentet inte gynnade PiS och den polske presidenten under det senaste parlamentsvalet, lönade det sig för den turkiske presidenten RT Erdogan och AKP. Den islamkonservativa Popular Alliance-koalitionen, där den är huvudpartiet, behåller majoriteten i parlamentet med 323 av de 600 platserna, och missar knappt den absoluta majoriteten av rösterna, med 49,47 % av de avgivna rösterna.

För att kompensera för en katastrofal ekonomisk situation, med en turkisk lira som har förlorat 80 % av sitt värde under de senaste 5 åren, och en inflation som överstiger 50 %, samt hanteringen av jordbävningen i mars 2023, sade presidenten Erdogan byggde på framsteg som gjorts av Turkiets försvarsindustri under de senaste åren, och målet om strategisk autonomi som nu var inom räckhåll.

Dessa dåliga ekonomiska resultat hade också allvarligt handikappat arméerna under de senaste tre åren. Efter 15 år av avbrutna ökningar efter att ha fört militärutgifterna från 10 miljarder dollar 2003 och AKP:s ankomst till makten till mer än 20 miljarder dollar 2021, hade denna budget fortsatt att göra enorma variationer, för att ta hänsyn till effekterna av galopperande inflation, till 16 miljarder dollar 2023.

Det är därför inte förvånande, i detta sammanhang, att den turkiska försvarsbudgeten har omvärderats uppåt för 2024. Men ingen hade räknat med en så markant ökning.

En aldrig tidigare skådad ökning av den turkiska försvarsbudgeten med 150 % på ett år

Under en presskonferens som hölls av vicepresidenten Cevdet Yilmaz tillkännagav han det den turkiska försvarsbudgeten skulle höjas, 2024, till 40 miljarder dollar, en ökning med 150 % jämfört med 2023.

Erdogan reis klass ubåt typ 214
RT Erdogans stöd till den turkiska försvarsindustrin gjorde det möjligt för den att göra enorma framsteg på 20 år, och landet att närma sig strategisk autonomi.

En sådan ökning saknar motstycke för ett land som inte varit i en krigssituation de senaste åren. Till och med Polen, särskilt frivilligt på detta område, förutsåg bara en ökning med 50 % mellan 2023 och 2024, för att finansiera alla arméns moderniseringsprogram.

Den turkiske vicepresidenten indikerade att landet 2024 kommer att nå en inhemsk förvärvshastighet på 85 % och att den turkiska BITD-exporten kommer att nå 11 miljarder dollar 2024, en ökning med 83 % jämfört med 2023 och dess exporterade 6 miljarder dollar.

Å andra sidan gav han inte några detaljer om fördelningen som kommer att göras av denna spektakulära ökning, som kommer att föra landets försvarsinsatser över 4 % av dess BNP, och inte heller skälen som fick de turkiska myndigheterna att medla till förmån för en sådan ökning.

Vi kan därför bara göra hypoteser om dessa ämnen, av vilka ingen för övrigt är särskilt betryggande.

Löften till de turkiska arméerna och försvarsindustrin?

De ytterligare resurserna kan i själva verket bara tilldelas två stora enheter: de turkiska arméerna och den nationella BITD. AKP och Folkalliansen vet att de är skyldiga mycket till den senares osvikliga stöd under kampanjen. Det är då mer än troligt att turkiska försvarsföretag kommer att vara de första som får dessa krediter.

Mot en ökad försäljning för att kompensera för inflationen?

Relationerna mellan myndigheterna och landets arméer är betydligt mer spända, även om omfattande utrensningar de senaste åren har gjort det möjligt för president Erdogan att placera soldater nära AKP på nyckelpositioner i arméerna.

turkiska specialstyrkor
En betydande ökning av lönen och behandlingen av turkiska soldater kan, för Erdogan, sluta med att säkerställa deras fulla stöd.

Det är därför mycket troligt, först och främst, att denna ökning kommer att tjäna till att ge garantier till de turkiska arméerna, genom att tillåta en snabb modernisering av dess utrustning, men också ökningen av löner och löner, för att anpassa sig till inflationen. Land.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna