Den ryska försvarsindustrin anpassar sitt exporterbjudande till sina begränsningar

LVD:n för Rosoboronexport, Alexander Mikheyev, gav indikationer på hur den ryska försvarsindustrin hade för avsikt att omorganisera sig för att återta sin exportmarknadsandel till 2030, utan att hota produktionen för ryska arméer. För att göra detta kommer den att förlita sig starkt på internationella partnerskap.

Om termen krigsekonomi ofta överanvänds i Europa, och i synnerhet i Frankrike, är detta inte fallet i Ryssland. Sedan ett år tillbaka, och Kremls medvetenhet om verkligheten av kriget i Ukraina samt västvärldens stöd till Kiev, har de ryska myndigheterna gjort en aldrig tidigare skådad insats för att omvandla den ryska ekonomin för att stödja de krafter som är engagerade i Ukraina.

Omorganisationen av den ryska försvarsindustrin 2022

Sålunda omorganiserades alla ryska vapenfabriker på bara några månader för att avsevärt öka landets industriella försvarsproduktion, och därmed kompensera för de betydande förluster som noterats mot de ukrainska arméerna.

Samtidigt, Moskva stoppade all produktion av utrustning avsedd för export inom sina fabriker, eftersom de ryska arméernas behov rådde.

Detta beslut berövade inte bara den ryska staten värdefulla resurser och utländsk valuta, när den behövde dem som mest efter stängningen av den europeiska marknaden för sin gasexport, utan det skadade också bilden av försvarsindustrin. Ryska bland sina kunder, inklusive bland den mest lojala.

rysk försvarsindustri
Den ryska försvarsindustrin har förändrats avsevärt på bara några månader för att möta begränsningarna från kriget i Ukraina.

Under de senaste månaderna verkade Indien, en traditionell kund till rysk försvarsindustri, systematiskt vilja undvika att vända sig till denna utrustning för att modernisera sina arméer, och därigenom förstärka dess långsamma, men märkbara, förskjutning mot väst.

Det var därför viktigt för Moskva och för Rosoboronexport, dotterbolaget till jätten Rostec som ansvarar för exporten av det mesta av rysk militär utrustning, att hitta en snabb lösning för att inte bli ytterligare avskuren från den internationella marknaden, medan kriget i Ukraina, och därför förväntas dess begränsningar bestå.

Rosoboronexport förlitar sig på industriella partnerskap för att återuppliva rysk vapenexport

Det är verkligen i detta sammanhang som det är lämpligt att analysera uttalandet av Alexander Mikheyev, VD för Rosoboronexportunder en presskonferens nyligen.

För den ryska industrimannen borde tekniska partnerskap, som hittills ofta varit exceptionella och reserverade för vissa kunder, representera 40 % av den ryska exporten av försvarsutrustning år 2030.

Genom att göra det kunde Ryssland återknyta kontakten med exportmarknaden, utan att försämra den nationella produktionskapaciteten för de ryska arméerna själva.

Su-30MKI
En privilegierad historisk partner till Indien, den ryska försvarsindustrin verkar inte längre gynnas av New Delhi under de senaste månaderna.

Det verkar också som att denna typ av partnerskap svarar mot en betydande förändring i den internationella efterfrågan, där kunder oftast vill utveckla sina egna försvarsindustriella tyger genom dessa kontrakt.

Slutligen, den avsevärda ökningen av den ryska försvarsinsatsen gör det möjligt för landets tillverkare att initiera ett flertal forsknings- och utvecklingsprogram och därför förkorta produktionscykeln för utrustning som produceras.

En strategi anpassad till efterfrågan och det nya ryska industriella sammanhanget

Moskva har i dag liten rädsla för att avskärma sig från sin kundbas genom att tillåta överföringar av nyckelteknologier, för samtidigt utvecklar den egna försvarsindustrin oftast nästa generations utrustning med en förkortad livscykel.

Faktum är att om du inte har en särskilt effektiv industriell och vetenskaplig bas (som är fallet med Indien), är riskerna med att skapa en ny aktör på försvarsmarknaden, genom att auktorisera dessa tekniska partnerskap, mindre, nu när generationscyklerna förkortas.

Lancet 3 Kalashnikov
Långt ifrån att ha fastnat i produktionen av befintlig utrustning har den ryska försvarsindustrin visat sig kapabel till lyhördhet och innovation under de senaste månaderna.

Hur som helst, och i motsats till en utbredd känsla i framför allt Europa, visar Rosoboronexports deklarationer om framtiden för den ryska militärexporten att Kreml, och landets försvarsindustri, organiserar sig tvärtom med metod och ambition, att anpassa sig till de begränsningar som den nya verkligheten har uppstått sedan den 24 februari 2022.

Dessutom, trots sin uppenbara förlust av fart sedan konfliktens början, avser den ryska försvarsindustrin fortfarande att spela en ledande roll på den internationella scenen under de kommande åren, och har initierat de nödvändiga förändringarna för att uppnå detta.

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna