Sätter det israelisk-colombianska grälet den franske CAESAR tillbaka i loppet i Bogotá?

I maj 2022, i slutet av en hård konkurrens som ställde den mot israeliska ATMOS och turkiska Yavus, vars CAESAR hjulartillerisystem från det franska företaget Nexter, gick segrande, hade general Carlos Moreno, befälhavare på andra plats i den colombianska väpnade styrkan, åkt till Frankrike att förhandla om förvärv av minst fyra enheter från Paris.

I december 2022 var det den colombianska försvarsministerns tur att tillkännage ordern om CAESAR-system, samtidigt som förhandlingarna om förvärvet av 3 till 4 av de misslyckade förhandlingarna. Rafale som Bogotá skulle förvärva, i ett mycket speciellt budgetmässigt och politiskt sammanhang.

Som var fallet för Dassault angående Rafale I Colombia kunde Nexter och landets myndigheter inte komma överens om den mycket korta tidsperiod som erbjöds dem. Trots överlägsen prestanda vid testning, CAESAR övergavs därför till förmån för den israeliska Elbits ATMOS, varav Bogotá meddelade ordningen på 18 exemplar.

Israeliska vapen i de colombianska arméerna

Det är sant att till skillnad från den franska försvarsindustrin, vars närvaro i Colombia förblev relativt blygsam, var israelisk försvarsutrustning mycket närvarande inom de colombianska arméerna, vars flygvapen satte in 24 Kfir-stridsflygplan samt alla tillhörande vapensystem.

Galil colombianska arméer
Colombianskt infanteri är utrustat med israeliska Galil-gevär

Colombianska markstyrkor använder samtidigt det israeliska Galil-geväret, såväl som pansarvärnsmissilen SPIKE, och planerade att skaffa IAI:s Barak MX luftvärnssystem.

Faktum är att den senaste tidens svåra diplomatiska bråk mellan Bogotá och Jerusalem, mot en bakgrund av israelisk intervention i Gaza, och det israeliska beslutet att avbryta alla försvarskontrakt med Colombia, har allvarliga konsekvenser för de colombianska arméerna. Å andra sidan kan det mycket väl bana väg för ett återvändande av CAESAR till landet.

Ursprunget till det israelisk-colombianska grälet

Denna tvist, som resulterade i avstängning av israeliska försvarskontrakt i Colombia, är följden avett hett ordväxling mellan Colombias president Gustavo Petro och Israels ambassadör i Colombia Gali Dagan, efter att den colombianska överdomaren vägrade att fördöma Hamas-razzian mot Israel den 7 oktober.

Israelisk-colombianska gräl Gali Dagan och Gustavo Petro
Israels ambassadör i Colombia Gali Dagan (vänster) och Colombias president Gustavo Petro (höger)

Pressad av Gali Dagan att ta ställning mot Hamas, svarade den colombianska presidenten faktiskt på ett hårt svar från Jerusalem.

Uppenbarligen kommer beslutet att avbryta israeliska försvarskontrakt med Colombia gå långt utöver en enkel avstängning. Det förefaller uppenbarligen otänkbart att president Pétrologies offentligt skulle dra tillbaka sina uttalanden, en förmodligen nödvändig förutsättning för att Israel ska vända kursen.

Likaså, även om Israel skulle häva denna avstängning, är det troligt att Bogotá hädanefter kommer att vara mycket ovilliga när det gäller förvärv av israelisk försvarsutrustning.

Detta bråk passar verkligen inte israeliska industrimän, särskilt eftersom Gustavo Petros position, genomsyrad av det bolivariska arvet på kontinenten, är relativt delad i Sydamerika, och därför riskerar att alienera många av dessa länder.

En möjlig återlämnande av CAESAR-pistolen till Colombia

Det kan å andra sidan bana väg för en snabb återgång av den franska BITD till landet, och i synnerhet av Nexters CAESAR. Faktum är att om den mycket speciella ramen för förhandlingarna i slutet av förra året inte tillät franska industrimän att positionera sig effektivt, tillåter den pågående översynen franska förhandlare att snabbt återuppta diskussionerna med sina colombianska motsvarigheter.

Caesar Artillery | Försvarsnyheter | Colombia

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Artillerie | Actualités Défense | Colombie

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna