Den pakistanska ballistiska och Mirvé Ababeel-missilen är snart operativ?

- Annons -

Det var 2017 som Pakistan offentliggjorde utvecklingen av en ny ballistisk medeldistansmissil, Ababeel-missilen. Med en räckvidd på 2200 2750 km når denna missil inte de 2000 2015 km av Shaheen-III som utvecklats sedan början av XNUMX-talet, och vars första test ägde rum XNUMX.

Ababeel utgör dock ett avgörande steg i utvecklingen av den pakistanska kärnvapentriaden, vilket är fallet med den Babur-3 medelföränderliga kryssningsmissilen som är tänkt att utrusta Agosta-90B ubåtar från den pakistanska flottan.

faktiskt, missilen för med sig en avgörande utveckling för landets avskräckning, hägringen. Under detta vanligt använda barbari döljer sig akronymen MIRV som står för Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle, det vill säga ett oberoende atmosfäriskt återinträde och slagfordon.

- Annons -

ABABEEL-missilen, första pakistanska MRBM utrustad med MIRV

Konkret, där Shaheen-III, eller Babur-3, kan bära en kärnstridsspets på 5 till 40 kt, kan Ababeel transportera tre fordon som var och en bär en stridsspets av samma kraft och en massa på 500 kg, och var och en kan träffa ett annat mål.

Enligt de pakistanska myndigheterna kan missilen även vid behov bära upp till 10 MIRVs som väger 185 kg, denna gång beväpnade med en konventionell laddning.

Ababeel-missilen är efterträdaren till den pakistanska Shaheen-III MRBM
Med en räckvidd på 2 750 km är Shaheen-III MRBM den ballistiska missilen med längst räckvidd i Pakistans arsenal.

Om Islamabad hade genomfört det första testet av ett MIRV-system i januari 2017, kommer den framgångsrika testskjutningen av Ababeel-missilen att ta i bruk MRBM (Medium Range Ballistic Missile) med en räckvidd på 1000 till 3000 km), och särskilt spegelsystemet inuti den pakistanska kärnvapentriaden.

- Annons -

Faktum är att de tillgångar som för närvarande är i tjänst inom de pakistanska arméerna kan potentiellt fångas upp av den luftvärns- och antimissilsköld som för närvarande är utplacerad i Indien, som består av flera lager, allt från ERADS och ERSAM antiballistiska system utvecklade av DRDO, till S-400 förvärvad från Ryssland.

Trotsar indiskt antiballistiskt försvar

De indiska arméerna har, påskyndade av det kinesiska hotet, avsevärt ökat sin kapacitet i detta område, till den grad att de utgör ett hot mot den strategiska balansen mellan de två fiendebröderna på den asiatiska kontinenten.

I detta sammanhang är att ha en MIRV-kapabel missil ett effektivt sätt för Pakistan att återupprätta en viss form av strategisk balans med sin granne, som har betydligt större resurser.

- Annons -
ERADS Indien DRDO
Det indiska ERDAS-systemet skaffar gradvis avlyssningsanordningar som kan motverka hot av MRBM- och IRBM-typ.

LOGO meta försvar 70 Avskräckande krafter | Kärnvapen | Strategiska vapen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna