Övergiven av Moskva, Armenien vänder sig till Frankrike inför hotet från Bakus arméer

1992 deltog Armenien, tillsammans med sex andra före detta sovjetrepubliker, inklusive Ryssland, i skapandet av Collective Security Treaty Organization, eller CSTO.

Strax efter gick Azerbajdzjan med i alliansen som, liksom Nato, utgår från att en aggression mot en av dess medlemmar måste betraktas som en aggression mot var och en av dess medlemmar, trots att landet var i konflikt med Armenien i Nagorno-Karabach. Denna anslutning följdes 1993 av Georgiens.

Historisk sammanfattning av organisationen av det kollektiva säkerhetsavtalet, eller OTSC

Centrerat kring Ryssland utgjorde CSTO sedan ett effektivt kontrollorgan för Moskva för att hålla de före detta sovjetrepublikerna inom dess inflytandesfär, i synnerhet genom utplaceringen av ryska trupper i dessa olika länder.

Byggnaden började falla sönder 1999 med skapandet av GUAM, en ekonomisk och politisk samarbetsorganisation som förde samman Ukraina, Moldavien, samt två avhoppare från OTSC, Georgien och Azerbajdzjan, men utblottade militärallians. Uzbekistan, å sin sida, utvecklades mellan dessa två organisationer fram till 2012, innan de följde en oberoende bana.

Georgiska kriget CSTO
Det tog bara 5 dagar för de ryska arméerna att anlända till porten till Tbilisi, den georgiska huvudstaden, i augusti 2008.

Moskva fick Georgien, Ukraina och Moldavien att betala dyrt för att de vägrade att anpassa sig och för deras övergång till Europa och Nato. Först, 1992, genom att militärt stödja den transnistriska separatiströrelsen mot Moldavien, under Dnjestrkriget, vilket ledde till en permanent utplacering av ryska styrkor i detta secessionistiska territorium efter vapenvilan 1992.

2008 inledde de ryska arméerna en omfattande militär operation mot Georgien, efter att genom flera provokationer ha fått Tbilisi att inleda en insats i Sydossetien.

I slutet av en 5-dagars operation tvingades Georgien acceptera de villkor som Ryssland infört för en vapenvila, och gick med på att ge utökat oberoende till oblasterna i Sydossetien och Abchazien, majoriteten rysktalande.

Slutligen, 2014, inledde de ryska arméerna, vid sidan av Maidan-händelserna som ledde till att den proryssiske presidenten Janukovitj avgick, en militär operation som ledde till erövringen av Krim, och sedan, 2015, till utbrottet av Donbass. krig, som varade till februari 2022, och lanseringen av den ryska militära specialoperationen mot hela Ukraina.

Nagorno-Karabach-krigen

Azerbajdzjan, som är den enda före detta sovjetrepubliken som tillhör GUAM och inte till CSTO, som inte har drabbats av rysk aggression, inledde 2020 en offensiv mot Nagorno-Karabach, ett historiskt armeniskt territorium som intogs av Jerevan under det första Nagorno-Karabach-kriget från 1988 till 1994.

Armenien Nagorno-Karabach 2020 ryska styrkor
Ryska styrkor införde en vapenvila under andra Nagorno-Karabach-kriget efter att azeriska arméer sköt ner en rysk helikopter över armenisk mark.

Inom några dagar, den azeriska armén, med stöd av Turkiet och beväpnad av israelisk industri, krossade det armeniska försvaret, vilket leder till en ny regional uppdelning. Även om Armenien var medlem av CSTO, fick Armenien inte hjälp i denna konflikt från något medlemsland i alliansen, Moskva bedömde att det bara var en territoriell tvist och att Nagorno-Karabach inte strängt taget var armeniskt territorium.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna