Nederländerna beställde 14 H225M Caracal-helikoptrar från Frankrike

I juni, Nederländerna meddelade att man valt manöverhelikoptern H225M Caracal från Airbus Helicopters, för att ersätta de 12 AS532 Cougars i tjänst med Royal Netherlands Air Force för transport- och stridssöknings- och räddningsuppdrag.

Flygplanet, byggt i Marignane, föredrogs framför UH-60M Black Hawk från det amerikanska företaget Sikorsky, efter en avancerad utvärdering för att på bästa sätt möta specialstyrkornas förväntningar och det stora utbudet av uppdrag och miljöer där de kan behövas för att utveckla.

Beställning på 14 H225M Caracals för holländska specialstyrkor undertecknades den 1 oktober

Enligt det nederländska försvarsministeriet utvärderades ett flertal kriterier i termer av prestanda (hastighet, tak, lastkapacitet, åtgärdsområde), operativ användning (hyttstorlek, omkonfigureringskapacitet, tankning, etc.), mångsidighet (användning i olika miljöer inklusive sjöfart) och till och med hållbar utveckling (användning av 30 % biobränsle).

H225M Caracal A400M Tankning under flygning
Caracal har en kapacitet för tankning under flygning, vilket gör den till en enhet som är särskilt lämpad för specialstyrkans uppdrag.

Dessutom har Airbus Helicopters åtagit sig att garantera tillgängligheten för 9 av de 14 flygplan som förvärvats för operations- och träningsuppdrag. Detta är ett särskilt känsligt ämne, som den europeiska flygplanstillverkaren nu måste göra betydande ansträngningar för att kompensera för den dåliga image som NH90 lämnat på detta område.

Hur som helst, beställningen för de 14 enheterna undertecknades den 1 oktober 2023, enligt Airbus Helicopters, som nu inväntar betalning av depositionen på 30 % för att träda i kraft. Leveranser kommer att äga rum 2028, med flygplanet som förväntas nå Gilze-Rijen flygbas, för att börja användas 2030.

Detta är den 12:e kunden av H225M Caracal, den sista utvecklingen av Super Puma, som togs i bruk 2005. De franska arméerna använder 17 exemplar som också är dedikerade till specialstyrkor, inklusive 7 för stridsräddningsuppdrag inom skvadronen EH/67 Pyrénées of flyg- och rymdstyrkan och åtta inom 4:e stridshelikopterregementet av arméns specialstyrkor.

Prestandan för Airbus Helicopters Caracal

Enheten är nästan 20 meter lång och har en 5-bladig huvudrotor som mäter 16,2 m i diameter. Den har en tomvikt på 5,3 ton och kan transportera 5,6 ton nyttolast, särskilt tack vare en stor hytt som rymmer upp till 29 soldater.

H225M är också en av de sällsynta helikoptrarna som är kvalificerade för tankning under flygning, initialt från en H-130 Hercule, och på senare tid, med en A400M omvandlad till en tankerversion.

H225M Caracal franska specialstyrkor
Franska specialstyrkor använder 17 Caracal-helikoptrar

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Planification et plans militaires | Construction d'Hélicoptères Militaires | Exportations d'armes

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna