Genom att sikta mot 2040, är ​​de franska arméerna på rätt spår operativt och tekniskt?

Även om många faktorer pekar på en snabb ökning av internationella spänningar under de kommande åren, är de franska arméerna engagerade i en moderniseringsdynamik som syftar till en deadline efter 2040. Vi kan därför ifrågasätta relevansen av det operativa och tekniska tempot som vägleder fransk programplanering, med hänsyn till utvecklingen av den internationella säkerhetssituationen.

« Ju längre du kan se in i det förflutna, desto längre kommer du att se in i framtiden.". Denna fras från Winston Churchill, citerad många gånger, representerar i själva verket bara en omskrivning av Thucydides berömda fras, " Historien är bara en evig omstart".

När vi tillämpar dessa maximer på den nuvarande situationen kan vi inte låta bli att lägga märke till de många likheter som finns mellan utvecklingen av spänningar på global nivå idag och den internationella situation som rådde i slutet av 40-talet.29, särskilt efter den 1949 augusti XNUMX hade Sovjetunionen gått in i kärnkraftsnationernas klubb.

Mot en ny cykel av växande spänningar och konflikter fram till 2035-2040?

Denna period, kallad kalla kriget, varade från april 1949, med skapandet av NATO sedan Warszawapakten, till Berlinmurens fall i november 1989. Den kännetecknades av en period av ökande spänningar från 1949 till 1962, och den kubanska missilkris, en period av stabilisering och till och med minskning av spänningarna mellan 1963 och 1982, sedan en ny fas av spänning från 82 till 85, med Euromissile-krisen, mot en bakgrund av ekonomisk kollaps av den sovjetiska modellen.

Om vi ​​skulle överföra denna utveckling till den nuvarande situationen skulle det innebära att världen mellan 2022 och den ryska offensiven mot Ukraina och 2035 bör följa en ökande kurva när det gäller internationella spänningar, riskerna för krig och global instabilitet.

Abrams-X GDLS
Abrams M1E3, OMFV, FARA, Konstellation, NGAD… Alla större program från de amerikanska arméerna pekar mot att de kan tas i bruk före 2030.

Det är just på denna tidtabell som de amerikanska arméerna har arbetat i flera år och uppskattat att en konflikt med Kina runt Taiwan kan inträffa från 2027. Dessutom, utan att tillkännage det offentligt, tyder allt på att Pentagon nu överväger att denna konfrontation är oföränderlig , eller åtminstone tillräckligt sannolikt för att aktivt förbereda sig för det.

I själva verket skulle det i dag vara lämpligt för de franska arméerna, och mer allmänt, de europeiska arméerna, att också utvecklas för att svara på den troliga utvecklingen av spänningar i denna historiska dynamik, som kan jämföras, "en viss, arbete av doktor Philippe Fabry kallas Historionomi.

Även om det saknas en statistisk och uttömmande analys, har detta tillvägagångssätt visat sig vara överraskande kapabelt att förutse nuvarande spänningar, sedan början av 2010-talet, långt innan den uppenbara början av försämring dök upp i Ryssland, i Kina eller Turkiet.

Det operativa och tekniska tempot för de franska arméerna pekar efter 2040

Allt tyder dock på att de franska arméerna idag har åtagit sig ett mål som syftar till en operativ höjdpunkt efter 2040, det vill säga långt bortom cykeln av ökande spänningar i utvecklingen, som bör sträcka sig till 2035, kanske lite längre än, om vi håller fast vid begreppet historisk cykel.

Konkret verkar det idag som om de franska arméerna går med på att försumma sin insatsförmåga på kort eller medellång sikt, för att garantera optimal effektivitet på lång sikt, det vill säga efter 2040.

Exemplet med mellangenerationens EMBT-stridsvagn för armén

Ett konkret exempel på denna antagna strategi gavs i mitten av oktober, med anledning avett svar från Försvarsmakten på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Philippe Gosselin. Han ifrågasatte ministeriet om möjligheten för armén att vända sig till KNDS E-MBT-modellen som en interimistisk tung spårad lösning, i väntan på MGCS:s ankomst, efter 2040, ämne flera gånger stående i våra spalter.

e-mbt tank

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. Vi kommer att behöva be våra potentiella motståndare att skjuta upp sina ambitioner under den tid som krävs för att sätta våra huvudsakliga försvar på plats. För att inte nämna att den femte kolumnen av våra chanser för Frankrike börjar bli otålig och otålig för att hämnas den "misshandling" som deras farfarsföräldrar utsattes för under hela 20-talet!

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna