Nya T-80 stridsvagnar för den ryska armén inom några månader

Enligt en video som publicerades för några dagar sedan har den ryska anläggningen i Kaluga återupptagit turbinproduktionen för nya T-80-tankar. Denna observation vittnar om den betydande ansträngning som de ryska myndigheterna har gjort för att öka industriell försvarsproduktion, i en mycket mer långsiktig strategi än den som västerlänningar använder i Ukraina.

Ukrainarna, med hjälp av västerlänningar, försöker vinna strider. Ryssarna vill vinna kriget! Den här meningen, lite provocerande, sammanfattar dock ganska väl dikotomien mellan de två lägrens strategiska vision i denna konflikt som har pågått i mer än ett och ett halvt år och som inte visar några tecken på att försvagas.

Medan den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky kämpar för att få det västerländska stöd som är nödvändigt för att genomföra nuvarande och framtida militära operationer med i bästa fall några månaders synlighet framför sig, verkar Ryssland å sin sida ha gått in i en mycket långsiktig hantering av konflikten, baserad på mycket bredare paradigm än de som används i relation till den.

För att göra detta, och trots framgångarna för de ukrainska arméerna under de senaste veckorna, verkar Moskva ha valt att inte förlita sig på kvaliteten på sin personal, utan på det betydande övertag som dess försvarsindustri kan ha över sin motståndare, även med stöd av Väst.

Den ryska strategin i Ukraina syftar till långsiktigt

Redan i januari förra året skrev vi att den djupgående omorganisationen av ryska försvarsindustriella tillgångar hade potentialen att modifiera inte bara maktbalansen i Ukraina, utan framför allt att förändra själva dynamiken i konflikten.

Det var alltså en analys baserad på flera konvergerande rapporter som indikerade en betydande ökning av produktionstakten för stridsvagnar och pansarfordon, särskilt beträffande Uralvagonzavod-fabriken som producerar de nya T-90M-stridsvagnarna och som moderniserar T -72B3 och T -80BV i reserv, för att leverera upp till 50 exemplar per månad.

T-90M Ukraina ryska armén
De enda nya stridsvagnarna som hittills tillverkats i Ryssland är T-90M.

Sedan dess har denna långsiktiga ryska strategi, byggd på dess kraftfulla militärindustriella verktyg, blivit mer uppenbar, även i frontlinjen.

Faktum är att om förstörelsen av gamla T-62 eller T-55 ibland gör nyheterna för att belysa tillståndet för de ryska arméerna, så fortsätter faktiskt antalet identifierade moderna ryska stridsvagnar som förstörts eller skadas i Ukraina att växa.

Idag uppskattar de mest optimistiska uppskattningarna att Uralvagonzavod skulle producera ett tjugotal stridsvagnar per månad, medan de observerade förlustnivåerna mer tycks indikera ett antal av 30 till 35 nya T-90M, T-72B3M och T-80BVM levererade till arméerna varje gång månad.

Nya turbiner för ryska T-80 stridsvagnar

Det är i detta sammanhang som ny information, som dök upp för några dagar sedan, tenderar att öka dess dimensionerande karaktär. Verkligen, enligt lokala observationer, verkar det som att Kalugaturbinverket har åtagit sig att producera turbiner för T-80 tankar igen.

T-80, som var den modernaste stridsvagnen i tjänst med de ryska arméerna i slutet av det kalla kriget, har inte tillverkats sedan början av 90-talet och slutet av Sovjetunionen. Dyrare och mer komplex att implementera än T-72, T-80 var då den mest kraftfulla sovjetiska tanken i tjänst.

Efter sovjetblockets fall gynnade de ryska arméerna och tillverkarna T-90, en utveckling av T-72, utrustad som den senare med en mer konventionell turbodieselmotor, särskilt eftersom turbinen i T-80 hade visat själv vara bräcklig.

Faktum är att ingen ny T-80 har producerats på över 30 år nu. Detta bör sluta snart, om man ska tro på observationer som gjorts angående återupptagandet av produktionen av GTD-turbiner i Kaluga.

T-80BV tankar Obr.2023
T-80BV Obr.2023 har många försvarssystem, särskilt mot hotet från lurande ammunition och drönare.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsnyheter | Underleverantörskedja för försvarsindustri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna