Kan efterträdaren till PHA Mistral kompensera för frånvaron av ett andra franskt hangarfartyg 2040?

199 meter långa med en meters bredd (största bredd) på 32 meter, PHA Mistral är de mest imponerande stridsfartygen i den franska flottan med undantag för kärnkraftshangarfartyget Charles de Gaulle. Om ersättningen av den senare av PANG redan pågår, har efterträdaren till de tre Mistralerna, som togs i bruk mellan 2005 och 2012, ännu inte påbörjats.

Den senaste tekniska utvecklingen och kapacitetsutvecklingen gör det dock möjligt att föreställa sig att designen av fartyg går långt utöver PHA:s uppdrag idag, i synnerhet för att göra det möjligt att övervinna de nackdelar som orsakas av det enda franska hangarfartyget, samtidigt som man avsevärt minskar de begränsningar som ett andra hangarfartyg skulle ålägga den franska flottan.

PHA Mistral, dessa dubbelgångar av PAN Charles de Gaulle för den franska flottan

Sedan deras ankomst till National Navy, Mistral PHA har vid ett flertal tillfällen fungerat som en operativ backup till hangarfartyget Charles de Gaulle, när det inte var tillgängligt.

Oavsett om det var utanför Libyens kust 2011, eller om Gazelle- och Tigerhelikoptrarna från ALAT ombord på BPC Tonnerre (Projection and Command Building, tidigare namn på PHA), utförde många nattattacker mot styrkornas libyska reguljära trupper under operation Harmattan , eller under utplacering av Tonnerre, återigen, i östra Medelhavet 2020 att innehålla turkiska strävanden, medan Charles de Gaulle befann sig i IPER, tog Mistralerna regelbundet över från det enda franska atomhangarfartyget.

PHA Mistral FREMM
Vid ett flertal tillfällen satte Frankrike in ett fartyg av Mistral-klass för att kompensera för att dess enda hangarfartyg, Charles de Gaulle, inte var tillgänglig.

Uppenbarligen skiljer sig de operativa kapaciteterna som erbjuds av Mistral avsevärt från hangarfartygets. Fartyget har alltså inget fastvingat flygplan, och är för närvarande begränsat till användning av helikoptrar och drönare.

Som ett resultat kan den inte sätta in en stridspatrull för att säkerställa luftöverlägsenhet runt sin flotta grupp, och inte heller att utföra tunga anfall mot motståndaren, särskilt i dess djup.

Den var dessutom inte designad för att fungera direkt i ingreppszonen, vilket framgår av dess svaga självförsvarsförmåga begränsade till CIWS SIMBAD-system beväpnade med Mistral-missiler.

Å andra sidan, på grund av dess dimensioner, dess besättning och dess kommandomedel, fungerar den oftast som ett flaggskepp för den franska eller internationella flottiljen, de berömda Capital Ships.

Om Charles de Gaulle togs i bruk 2001, och måste ersättas av PANG 2038, tog Mistral, chef för serien av den självbetitlade klassen, i tjänst 2005. Från och med då måste den också bytas ut ca. 2040.

Drönarfartyg, lätt hangarfartyg... Vilka alternativ för efterträdaren till Mistrals?

För tillfället har arbetet med att designa efterträdaren till Mistral-klassen inte påbörjats. Men mycket mer än Charles de Gaulle och dess efterträdare, PANG, är den tekniska och doktrinära utvecklingen kring stora amfibiska anfallsfartyg betydligt viktigare än hangarfartygens.

De snabba framstegen inom drönareområdet gav alltså upphov till ett nytt fartygskoncept, drönarbäraren. Oavsett om det är kopplat till amfibiemöjligheter eller inte, använder drönarbäraren stridsdrönare med fasta vingar, som kan utföra vissa uppdrag som ersätter jakten ombord.

TDG Anadolu, Ivan Rogoff, Type 76: Konceptet med stridsdrönarbärare blir mer populärt runt om i världen

Flera länder har redan gått i denna riktning. Detta är fallet med Turkiet med TCG Anadolu. Ursprungligen avsett att driva amerikanska F-35B, flaggskeppet för den turkiska flottan, som togs i drift i april 2023, omvandlades för att rymma och distribuera drönare med fasta vingar när Washington kastade ut Ankara från JSF-programmet.

Baykar Kizilelma
För att beväpna TGD Anadolu har Turkiets Baykar utvecklat Kizilelma transonic stridsdrönare

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarfartyg | Försvarsnyheter | Amfibiskt överfall

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna