Fungerar en tillverkad Thukydidfälla i Mellanöstern mot USA?

Genom att pressa amerikanska styrkor att svara i Mellanöstern, deltar Teheran i en Thukydidfälla tillverkad med Moskva, Peking och kanske andra, för att provocera fram amerikanskt tillbakadragande och västblockets kollaps?

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober har iranska styrkor, såsom revolutionsgardet, eller anslutna till iransk makt som Houthi-rebellerna i Jemen, genomfört flera attacker eller försök till attacker mot amerikanska utplaceringar i Mellanöstern.

Med början den 17 oktober lämnade de 19 attackerna som registrerades mot de amerikanska styrkorna där ett tjugotal skadade, främst efter hjärnskakningar kopplade till chockvågorna från detonationen av raketer och missiler.

Det oundvikliga amerikanska svaret mot iranska styrkor i Mellanöstern

Även om de hittills har försökt följa en relativt avlägsen hållning gentemot den israeliska offensiven mot Hamas, tog dessa attacker slutligen ut Pentagons tålamod, som president Bidens.

Det var faktiskt på hans order som två amerikanska bombplan attackerade, den 27 oktober klockan 4, två platser som används av de revolutionära vakterna i Syrien, såväl som deras anslutna grupper, och förstörde dem.

USS Eisenhower
Kärnvapenhangarfartyget USS Eisenhower och dess flotta grupp kommer att anlända utanför Israels kust inom några dagar.

Detta amerikanska svar kan markera början på ett ökat engagemang från USA i regionen, särskilt mot Iran som fortsätter att blåsa varmt och kallt samtidigt.

Det är dock mer än troligt att detta var målet som Teheran eftersträvade, genom att öka provokationerna mot amerikanska baser, så att den amerikanska verkställande makten inte hade något annat val än att hämnas.

Varför pressar Teheran USA att bli militärt involverat i konflikten?

Faktum är att de senaste reaktionerna från traditionella allierade i regionen i USA, oavsett om det är Gulfmonarkierna, Egypten eller Turkiet, visar på en mer än påtaglig spänning inom den allmänna opinionen, särskilt reaktiv när det gäller israeliska reaktioner på Gaza.

Men om brutaliteten med Hamas-attacken den 7 oktober uppenbarligen var avsedd att provocera fram ett förvärrat, därför våldsamt, svar från Jerusalem mot Gaza, och kanske Libanon, och på så sätt provocera upp branden i regionen, önskan att involvera USA, å andra sidan verkar svara på en helt annan agenda.

Således skulle inblandningen av amerikanska styrkor i denna konflikt definitivt inte gynna Hamas själv, och det skulle inte heller gynna den palestinska saken. Tvärtom kan det leda till ett visst brott mellan Washington och dess regionala allierade, särskilt eftersom relationerna med Riyadh, Abu Dhabi, Ankara och Kairo är långt ifrån varma.

IDF merkava gaza Militära allianser | Mest lästa artiklar | Stridsflygplan
Den vildhet som Hamas visade under attacken den 7 oktober var verkligen avsedd att provocera fram ett starkt svar från IDF mot Gaza.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Mest lästa artiklar | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna