Kommer Tyskland att lämna FCAS-programmet för att gå med i brittiska GCAP Tempest?

Times artikel säger att Tyskland kommer att dra sig ur FCAS-programmet fransk-tyska , att gå med i GCAP tillsammans med Storbritannien, Italien och Japan, samt att ta bort Berlins motstånd mot export av Typhoon till Saudiarabien. Ett sådant beslut, som skulle fattas av Olaf Scholz, skulle leda till en aldrig tidigare skådad försämring av relationerna mellan Frankrike och Tyskland, kanske också med Storbritannien, bara två år efter den australiensiska ubåtsepisoden. .

Artikeln, publicerad i dag av Times hemsida, kan mycket väl ha effekten av en bomb och orsaka en kris i Europa som det förmodligen aldrig har varit på länge.

Enligt honom skulle Olaf Scholz ha åtagit sig att förhandla med London för att tillåta Tyskland att ansluta sig till GCAP-programmet som redan förenar, förutom Storbritannien, Italien och Japan.

Berlin skulle förbereda sin avgång från FCAS-programmet, och upphävandet av vetot i ämnet Typhoon saudi

Som ett tecken på god tro skulle Berlin ha lagt på bordet upphävandet av tyska sanktioner som blockerar export av Eurofighter-krigare Typhoon till Saudiarabien, som hittills hindrat London från att skriva på ett kontrakt för 48 nya stridsflygplan till kungariket, vilket förmodligen förstörde chanserna att Rafale i landet.

eurofighter typhoon arabie saudite
Berlin kan häva sitt veto mot försäljningen av Eurofighter-jaktplan Typhoon till Saudiarabien.

Källorna till artikelförfattaren, nära den tyska regeringen, skulle ha antytt att den tyska förbundskanslern skulle frukta en explosion av kostnader kring FCAS-programmet, för att utveckla en mycket effektiv enhet, med en betydande risk för misslyckande på mitten av sikt. kurs.

Dessutom skulle den tyske ledaren inte ha uppskattat att den franska styrkan tillåter Dassault att behålla kontrollen över utvecklingen av NGF-demonstratorn och skulle inte se något intresse av att utveckla två enheter av samma typ i Europa.

Uppenbarligen måste all denna information, som kommer från anonyma källor, tas med stor försiktighet. Ingen officiell rapport tyder faktiskt på att FCAS-programmet, och med det MGCS för utvecklingen av framtidens stridsvagn, skulle kunna vara i fara idag.

Som sagt, flera överväganden ger viss trovärdighet åt dessa påståenden. Allt tyder alltså idag på att Tyskland skulle försöka minimera sina försvarsutgifter utöver räckvidden för den särskilda fonden på 100 miljarder euro som tillkännagavs 2022.

Å andra sidan är det verkligen mycket möjligt att Berlin inte gillade de senaste förhandlingarna med Paris, vare sig det gällde FCAS- eller MGCS-programmet, medan Frankrike var särskilt fast på de industriella och tekniska gränserna som ursprungligen definierades.

MGCS
Om FCAS-programmet skulle vackla, skulle MGCS-programmet följa efter.

Dessutom kom flera rapporter förra veckan om ett tidigt slut på det brittiska löpande bandet Typhoon, utan en ny order från Riyadh.

Berlin i en stark position för att förhandla med London mot bakgrund av fransk-tyska spänningar


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. […] ble det att om den brittiska linjen skulle behöva stänga, vilket leder till att mer än 25 000 direkta och inducerade jobb i landet äventyras, fram till öppnandet av Tempest-linjen, kommer det att vara samma sak i Tyskland, med risken att se viktiga industriella färdigheter försvinna. […]

  2. […] Tyskland skulle överväga att gå med i Global Combat Air Program (GCAP), som sammanför det brittiska Tempest-programmet och det japanska FX. Som bevis på engagemang skulle Berlin kunna häva sina sanktioner mot export av Eurofighter-jaktplan Typhoon till Saudiarabien. Slutet på detta embargo skulle innebära ett troligt misslyckande av Rafale i landet, som tävlar om att leverera 54 nya fighters mot Storbritannien. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna