Dessa fyra pivots av kriget i Ukraina som förutses av Meta-försvaret

Sedan starten av krisen som gav upphov till kriget i Ukraina har Meta-försvarsplatsen kunnat förutse de strategiska förändringarna i denna konflikt, ibland flera månader i förväg, och alltid gå emot den dominerande idén. Vilka är dessa pivoter och varför är det viktigt idag?

En gång är en slump. Två gånger är en slump. Tre gånger är ett mönster, Denna berömda maxim från James Bond i Goldfinger, används ofta, felaktigt, för att illustrera Moskvas berömda regler. Men hur är det när Meta-defense-platsen fyra gånger kunde förutse, ibland flera månader i förväg, de strategiska svängningarna kring kriget i Ukraina?

Sedan krisens början, vid ett flertal tillfällen, har regelbundna läsare av sajten kunnat läsa argumenterade artiklar, som ofta går emot den dominerande idén för ögonblicket, kring denna konflikt och särskilt de stora förändringarna som den har varit föremål.

April 2021: Det georgiska scenariot och den ryska Maskirovka

Den första kritiska pivoten i denna konflikt ägde rum inte i februari 2022, utan i april 2021. Vid detta datum åtog sig de ryska arméerna att, under täckmantel av en övning, placera ut nästan 100 000 man och deras utrustning till Donbass gränser. . Då trodde en majoritet av analytikerna att detta för Moskva var en gest som syftade till att påverka förhandlingarna kring gaspriset till Europa.

Ryska anfallet på Georgien 2008
Strategin som Moskva använde för att förbereda sin offensiv mot Ukraina var identisk med den som användes 14 år tidigare mot Georgien, som Meta-defense hade räknat med i april 2021.

Meta-defense för sin del fram hypotesen omen upprepning av 2008 års scenario i Georgien. Faktum är att mellan 2007 och augusti 2008 hade de ryska arméerna vid flera tillfällen placerat ut betydande resurser vid Georgiens gränser, under täckmantel av övningar. Låt oss komma ihåg att vid detta datum hade Tbilisi, liksom Kiev, öppet närmat sig NATO, till Kremls stora missnöje.

Var och en av dessa utplaceringar gjorde det möjligt för de ryska arméerna att utöka utrustningen och de tunga tillgångarna utplacerade längs den georgiska gränsen, men också att öka provokationerna mot Tbilisis arméer som skyddade gränsen.

Det var som svar på nyheterna om dessa provokationer, genom en effektiv Maskirovka ledd av GRU, som den georgiske presidenten, Mikheil Saakashvili, övertygad om amerikanskt och västerländskt skydd i händelse av en konflikt med Ryssland, åtog sig att återta staden Tskhinvali, hålls av ossetiska separatister med stöd av ryska styrkor, vilket skapar den casus belli som förväntas av Kreml att släppa lös den 55:e armén mot Georgien.

För Meta-defense syftade de upprepade utplaceringarna av ryska arméer vid den ukrainska gränsen till att återskapa samma strategi. 9 månader senare, efter en ny implementering som startade i november 2021, ochen Maskirovka som denna gång misslyckades, började de ryska arméerna sin offensiv mot Ukraina.

November 2021 – 223 februari 2022: den ryska offensiven och det ukrainska motståndet

I början av november 2021 genomförde Moskva därför en ny massiv utplacering av styrkor runt Ukraina. Om den stora majoriteten av europeiska analytiker, inklusive inom flera underrättelsetjänster, var långsamma med att seBörjan på en stor offensiv mot Ukraina, detta var inte fallet med Meta-defense, som förutspådde offensiven, utan också dess datum, och framför allt, det ukrainska motståndet, medan alla var övertygade om att i händelse av en attack av ryska styrkor, kunde Kievs arméer bara göra symboliskt motstånd.

krig i ukraina rysk stridsvagn förstörd
En rysk offensiv mot Ukraina kan bara bli resultatet av en dålig uppskattning av Ukrainas militära potential och landets geografi, enligt Meta-defense i november 2021.

För Meta-defense kan karaktären av den ryska utplaceringen, dess omfattning och dess tidtabell kring semesterslutet, bara leda till en mycket trolig massiv rysk offensiv, inklusive bortom Donbass.

Dessutom förutsåg flera artiklar att i händelse av en rysk offensiv mot Ukraina, de ryska arméerna skulle stöta på mycket större svårigheter än vad som annars förväntats.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Rysk-ukrainsk konflikt | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna