Den första Leonidas mikrovågskanon som levererades till den amerikanska armén av Epirus

- Annons -

Den amerikanska armén har tagit den första av 12 prototyper av Leonidas mikrovågskanon designad av företaget Epirus och vinnare av tävlingen för programmet IFPC-HPM. Under de kommande månaderna kommer amerikanska vantar att kunna experimentera med systemen, för att förbereda procedurerna och doktrinerna för användningen av detta system utformat för att eliminera svärmar av drönare.

Bland de många lärdomar som har kommit fram från kriget i Ukraina är drönarnas dominerande roll, och det hot de representerar, förvisso den mest avgörande för att förebåda karaktären av militära engagemang under de kommande åren.

Det allestädes närvarande drönarhotet i Ukraina

Faktum är att från den lilla kommersiella drönaren avsedd att lokalisera fiendens positioner och justera artillerield, till långdistansöverljudsdrönare som har slagit ryska militära flygfält upp till Engels, inklusive lurande ammunition och drönare Geranium långdistans attackräckvidd, ingriper de nu på alla nivåer av engagemang, från infanteristrid till strategiska avståndsanfall.

- Annons -

Dessutom har de nu investerat i alla konfliktområden, långt bortom enbart den ukrainska himlen, med yt- och ubåtsdrönare som används för att slå till ryska fartyg och infrastruktur på Krim, och landdrönare. , rutter.

Ukrainsk marin drönare attack Laservapen och riktad energi | Rysk-ukrainska konflikten | Luftvärnsförsvar
Ukrainska marina drönare lyckades trycka Rysslands mäktiga Svartahavsflotta ut ur Sevastopol och in i ryska hamnar.

Dessa allestädes närvarande drönare fick amiral Ben Key, brittiska amiralitetets första sjöherre, att säga för några veckor sedan: att ett Dreadnought-ögonblick höll på att utvecklas idag kopplat till ankomsten av flyg-, marin- och ubåtsdrönare, nämligen en stor omvälvning, kopplad till ankomsten av en teknik som etablerar all teknik och doktrin som använts fram till dess.

Admiral Keys förutsägelse är desto mer relevant eftersom drönarna som används idag i Ukraina bara är början på vad de kommer att vara under de kommande åren, oavsett om det gäller kapacitet, prestanda och framför allt i antal.

- Annons -

Drönarsvärmarnas kommande revolution

Faktum är att hittills kräver alla drönare som används av de ryska eller ukrainska arméerna antingen en kontrolloperatör för att göra det möjligt för dem att anpassa sitt beteende till sin miljö, eller så följer de en flyg- eller navigeringsplan, förprogrammerad, som en missil.

Dessa tekniska begränsningar gör drönare mycket känsliga för störningar, antingen genom att tappa kontakten med kontrolloperatören eller med navigationssatelliter. Dessutom kräver de oftast en operatör per enhet, vilket förbrukar värdefulla resurser i tider av krig. Slutligen kan de inte agera på ett samordnat sätt, även om de faktiskt kan anställas samtidigt.

drönare svärm
Drönarsvärmar har potential att djupt störa militära åtgärder under de kommande åren.

Detta är skillnaden mellan en grupp drönare, det vill säga flera drönare som verkar samtidigt, men individuellt, och en svärm av drönare, där varje drönares verkan bestäms av gruppen.

- Annons -

Faktum är att ankomsten av svärmar av drönare kommer att representera ett stort steg i kapacitet och teknik, vilket lätt kan beskrivas som ett Dreadnought-ögonblick, eftersom de kommer att kunna övervinna de flesta försvarssystem som finns hittills. , tack vare större autonomi av handling, kommunikation mer motståndskraftig mot störningar, och framför allt av antalet som mättar systemen.

Den amerikanska arméns IFPC-HPM-program och Epirus-företagets Leonidas mikrovågskanon

För att bemöta denna revolution i vardande, studeras flera vägar av världens stora arméer. I USA hanteras detta hot av programmet Indirect Fire Protection Capability, eller IFPC, som syftar till att designa ett flerskikts- och multivektorförsvar som kan motverka flygplan, missiler, granater och drönare.


LOGO meta defense 70 Laservapen och riktad energi | Rysk-ukrainska konflikten | Luftvärnsförsvar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna