Kommer den australiensiska flottan att bli förförd av Navantias Flight III-superförstörare?

Mot bakgrund av växande spänningar med Kina, överväger den australiensiska flottan relevansen av konfigurationen och modellen av fregatter som valts ut som en del av SEA 5000-programmet, för att ersätta Anzac-klassens fregatter, vilket öppnar dörren för moterbjudanden som är avsedda att bättre möta Canberras förväntningar. Men är det alltid den bästa lösningen att öka ett fartygs eldkraft och antalet vertikala silos?

Spanska Navantia presenterade, på Indopacific Expo marinutställning som avslutas den 10 november, en ny modell av jagare kallad Flight III, baserad på Avante 5000-konceptet.

Detta fartyg, 165 meter långt och med ett tonnage på 10 200 ton, kan beväpnas med 128 Mk41 vertikala silos, vilket ger det eldkraft som endast matchas av sydkoreanska superförstörare av Sejong the Great-klassen, och överträffar särskilt moterbjudandet från BAe för sina fregatter av australisk Hunter-klass, med 96 silos.

SEA 5000-programmet väcker många frågor i Australien

Under flera månader, liksom många andra militära utrustningsprogram som Canberra prenumererade på på 2010-talet, SEA 5000 fregattprogrammet är föremål för mycket kritik i Australien.

Kontraktet tilldelades 2018 brittiska BAe för att ersätta Anzac-klassens fregatter, och för den lokala konstruktionen av 9 Hunter-fregatter, härledda från den brittiska Type 26-modellen, av vilka Royal Navy också förvärvade 8 exemplar för att delvis ersätta dess Type 23 fregatter.

HMS Glasgow Typ 26 City class Royal Navy
HMS Glasgow-fregatten är den första stadsklassens enhet i Royal Navy, baserad på Type 26-modellen som för de australiensiska fregatter som beställdes 2018.

Liksom Sea 1000-ubåtsprogrammet, som avbröts av Canberra 2021, eftersom det inte längre uppfyller de behov som uttrycks av den australiensiska flottan, att vända sig till kärnvapenattackubåtar som en del av AUKUS-programmet-SSN, har australiensiska krav på fregatter utvecklats snabbt under den senaste tiden år, särskilt på grund av växande spänningar med Kina och dess maritima makt.

Dessutom, något som är relativt mycket vanligt i Australien de senaste åren, har SEA 5000-programmet sett sina kostnader öka avsevärt sedan lanseringen, till stor del på grund av inflationens effekter, men framför allt de iterativa uttrycken av behov från Royal Australian Navy. Den ökade från 35 miljarder USD som ursprungligen planerades 2018 till mer än 50 miljarder USD i de senaste uppdateringarna publicerade av det australiensiska försvarsdepartementet.

Framförallt har många frågor dykt upp, den senare, om anpassningen av jägareklassen, 150 meter lång för 10 000 ton deplacement, och verkligheten av behoven för att kunna möta den kinesiska flottan.

I synnerhet dess beväpning, med en 127 mm kanon, 8 anti-skeppsmissiler, 2 Phalanx och särskilt 32 Mk41 vertikala silos, anses nu av många vara mycket otillräcklig, med tanke på hotet, men också fartygets tonnage. med 250 ton deplacement per ombordmissil, mycket långt från till exempel de 110 ton per missil för den kinesiska typen 055 och typ 052DL, eller 85 ton per missil för den sydkoreanska Sejong le grand.

Slaget vid VLS vertikala silos mellan BAe och Navantia för den australiensiska flottans fregatter

Det är i detta sammanhang som brittiska BAe, nuvarande entreprenör för SEA 5000-programmet, och spanska Navantia, som byggde jagarna i Hobart-klassen och anfallshelikopterfartygen i Canberra-klassen för den australiensiska flottan, idag är engagerade. en bakgrund av hot mot Hunter-klassen.

Australian Navy BAE Hunter klass 96 silor
Motförslaget om 96 vertikala silos från HUNTER-fregatten beställt av Australien

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsanalys | Australien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. ”Sänkningen av den australiensiska fregatten Helge Ingstat 2018 var en viktig påminnelse till de europeiska marindesignkontoren om ett stridsfartygs överlevnadsförmåga. »

    Det var ett norskt fartyg. Du kanske vill korrigera detta för att inte förvirra andra.

    Förlåt för min dåliga franska!

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna