B-21 Raider, det amerikanska flygvapnets framtida strategiska bombplan, har gjort sin första flygning.

B-21 Raider flyger! Foton som publicerades för några timmar sedan på Twitter har rört upp försvars- och flygbranschen i det sociala nätverket. Dessa visar i själva verket den första flygningen av det amerikanska flygvapnets framtida strategiska stealth-bombplan.

Det tog därför bara 7 år för Northrop Grumman att flyga det amerikanska flygvapnets nya strategiska stealth-bombplan, B-21 Raider, efter att ha utsetts till vinnare av tävlingen och ställde den mot andra amerikanska flygplanstillverkare i oktober 2015.

Den första flygningen av B-21 Raider den 10 november 2023

Faktum är att en video, följt av flera bilder, publicerades på Twitter för några timmar sedan av Matt Hartman, en frilansande fotojournalist som lyckades föreviga ögonblicket när den amerikanska bombplanen passerade ovanför den 10 november, utrustningen förlängd och åtföljd av en F-16.

Denna första flygning, som sedan bekräftats av ett pressmeddelande från det amerikanska flygvapnet, kom efter att flera viktiga milstolpar nåddes av programmet, såsom drivningen av prototypen i juli, tändningen av motorerna i september och de första körproven för några dagar sedan.

Detta är, som man kan föreställa sig, ett viktigt steg i utvecklingen av detta strategiska program för amerikansk avskräckning, medan prototypen, som kommer att följas av fem andra, ansluter sig nu till Edwards bas i Kalifornien, där den kommer att genomföra en intensiv testkampanj av USAF.

Matt Hartmans video som visar den första flygningen av B21 Raider.

Programmet som startade B-2014 Raider, som lanserades 21, syftar till att initialt ersätta B-1 överljudsbombare som togs i bruk 1986, sedan den smygande B-2 Spirit som togs i bruk från 1997. B-52 1955 av det amerikanska flygvapnet, även om de togs i tjänst XNUMX, kommer att fortsätta att utföra kärnvapenuppdraget i minst tjugo år, enligt den amerikanska generalstaben.

Northrop Grummans B-21-program

Information kring B-21 Raider, dess egenskaper och prestanda, är självklart konfidentiell. Flygplanet, som använder B-2:ans flygande vingkonfiguration, är designat för att ha stor smygförmåga, för att kunna penetrera de mest omtvistade luftrummen, för att utföra strategiska anfall.

För detta kommer bombplanen att utrustas med den nya AGM-181 Long Range Stand Off luftburen kryssningsmissil, en smygkryssningsmissil beväpnad med en kärnstridsspets W80 Mod 4, från 5 till 150 kt, och med en räckvidd på mer än 2 500 km. Precis som med B-21 är utvecklingen av LRSO höljd i stort hemlighetsmakeri, även om vi vet att missilen, beställd i mer än 1000 exemplar av det amerikanska flygvapnet, redan har nått flygtestfasen.

B-21 Raider LRSO ammunition
LRSO smygvapen som utvecklats av RTX kommer att tillåta Raider att träffa mål mer än 2500 XNUMX km bort

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 strategiska bombplan | Kärnvapen | Strategiska vapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna