New Delhi vill öka storleken på den indiska flottan med 30 % till 2030 för att möta Kina

Under de senaste tjugo åren har den indiska flottan gjort en stor ansträngning för att modernisera och utöka sitt format. Flera emblematiska program lanserades sålunda under denna period, såsom P75 för 6 konventionella ubåtar av Kalvari-klassen härledda från Scorpène of Naval Group, det 45.000 15 ton tunga hangarfartyget INS Vikrant eller Project XNUMXA jagare av Kolkata-klassen.

Även om ansträngningar och budgetar utan tvekan har ökat, lider den indiska flottan ändå av två betydande handikapp. Den första är kopplad till svårigheten i landet att snabbt avancera stora program och mobilisera betydande medel.

Hinder som hindrar den indiska flottans framsteg

Många hinder, vare sig de är politiska eller industriella, försenar eller till och med spårar ur kritiska försvarsprogram. Detta är hur P-75i-programmet, som ska möjliggöra byggandet av sex nya anaeroba framdrivningsubåtar, fortfarande inte har valt sin huvudsakliga tjänsteleverantör, medanden lanserades för fyra år sedan.

Det andra av nackdelarna är ingen mindre än den bländande, och för en gångs skull kontrollerade, tillväxten av den kinesiska flottan, mycket snabbare än den själv kan utvecklas. Detta skapar en uppenbar förstoringsglaseffekt på sina egna svårigheter och tenderar att öka de politiska spänningarna kring dessa säkerhetsfrågor.

INS Kalvari skickas till kajen för att sätta flytande till Naval Dockyard Mumbai e1634215958315 Military Naval Constructions | Arkiv | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Lansering av INS Kalvari, den första ubåten av samma klass byggd av Mazagon-varven i samarbete med Naval Group.

Även om New Delhi ofta presenteras som anslutet till Kina inom BRICS, hotas New Delhi framför allt direkt av folkets befrielsearmés maktökning, oavsett om det är på Himalayas högland, platser med återkommande spänningar mellan de två länderna, såväl som ca. Pekings intensiva militära stöd till Islamabad, Indiens svurna fiende sedan dess skapelse.

Utmaningen för de kinesiska och pakistanska flottorna

Den indiska flottan ser sig själv direkt hotad av en kinesisk flotta vars format utvecklas lika snabbt som dess modernisering, och som också aktivt låter sin pakistanska allierade dra nytta av sina egna framsteg.

Sålunda har den pakistanska flottan under de senaste åren beställt, förutom de fyra korvetterna av Barbur-klassen som härrör från turkiska Ada, åtta AIP Type 039A-ubåtar som bildar Hangor-klassen, samt fyra anti-ubåtsfregatter. Typ 054 AP utgör Tughril klass.

Faktum är att de stridsfartyg som för närvarande bildar den indiska flottan är otillräckliga för att möta säkerhetsutmaningarna i Bengaliska viken mot Kina och i Arabiska havet mot Pakistan.

Hangarfartyget Liaoning och dess eskort
Den kinesiska marinen har på två decennier utvecklats från en kustförsvarsflotta till den amerikanska flottans direkta rival på planetens hav.

Så här är det nuvarande formatet på 127 fartyg, måste utökas till 2030 fartyg till 160, en ökning med 25 % planerad för de kommande sju åren, och för att nå 175 flottenheter, eller till och med 200, 2035.

68 militära fartyg i beställning hittills

För att uppnå detta kan indiska varv nu förlita sig på en särskilt full orderbok, med 68 marinenheter officiellt i beställning.

Det går från Jagare av Visakhapatnam-klassen 7.400 XNUMX ton (2 enheter levererade, 2 under konstruktion) till anti-ubåtskorvetterna från Anti-Submarine Warfare Shallow Water Craft (ASW-SWC) på 700 ton (16 enheter), genom de 7 smygfregatter på 6.500 5 ton av Nilgiri-klassen, och de 44.000 stora stödfartygen på XNUMX XNUMX ton som för närvarande är utsedda under HSL-klassnamnet.

De flesta av dessa fartyg kommer dock bara att ersätta enheter som redan är i drift och som har nått sina gränser, såsom jagare av Raiput-klassen eller 7 Veer-missilkorvetterna, som togs i bruk på 80-talet.

jagaren INS Visakhapatnam
Konstruktion av den första jagaren av Visakhapatnam-klassen – 2 fartyg har redan levererats, ytterligare två kommer att levereras under de kommande åren.

Det är därför viktigt idag för den indiska marinen att snabbt lansera vissa kritiska program, såsom AIP P75i ubåtsprogrammet, men även jagar-, fregatt-, korvett- och OPV-programmen som måste ta över från de nuvarande klasserna.

Ytterligare ubåtar av Kalvari-klass och hangarfartyg av Vikrant-klass

Denna klyfta mellan operativ nödvändighet och programmatisk verklighet är därför kärnan i den framtida beställa 3 ytterligare Scorpene-ubåtar tillkännagav av Narendra Modi med anledning av hans officiella besök i Frankrike för 14 juli-firandet.

Det är detta tryck som i dag delvis väger mot framtiden för det nya indiska hangarfartyget, och amiralitetet föredrar bygga ett nytt fartyg på 45.000 XNUMX ton INS Vikrant-klasssnarare än ett nytt, därför långt och dyrt hangarfartyg på 65.000 XNUMX ton utrustat med katapulter, som tidigare nämnts.

Detta är också anledningen som driver den indiska flottan att gynna, bland alla framtida program, byggandet aven flotta av kärnvapenattackubåtar, ett område där Frankrikes hjälp tydligen har begärts, detta har vägt i storleksordningen de 3 ytterligare Scorpene att komma.

Indiska flottan INS Vikrant
Den indiska marinen förespråkar byggandet av ett andra hangarfartyg av 45.000 65.000 ton Vikrant-klass framför ett nytt hangarfartyg på XNUMX XNUMX ton utrustat med katapulter.

Hur som helst, om den indiska flottan verkligen vill anta den kinesiska utmaningen, och dess flotta på mer än 360 fartyg idag, mer än 500 år 2035, måste den hitta medel för att övervinna alla svårigheter, särskilt politiska. industri, vilket avsevärt hämmar dess utveckling.

Det bör noteras i detta avseende att samma svårigheter även påverkar de indiska luft- och landstyrkorna, med alla arméer engagerade i en kapplöpning mot tiden för att hålla jämna steg med Peking och Islamabad som å sin sida avancerar vid en påtvingad marsch.

Artikel från 18 september i full version till 18 november

För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna