Har SSN-AUKUS-programmet ytterligare kostnader på 25 % dolda i osynligt?

Kapten Lincoln Reifsteck, som leder integrations- och förvärvsprogrammet inom AUKUS-alliansen, gav detaljer om leveransschemat för Australiens framtida atomattackubåtar, särskilt för detta som gäller de tre amerikanska ubåtarna av Virginia-klassen som kommer att säljas av Washington till Canberra mellan 2032 och 2038. Problem: den överförda informationen avslöjar oundvikliga extrakostnader i storleksordningen 25 %, åtminstone, för detta program.

Politiskt och kommersiellt, det sätt på vilket den tidigare australiensiska premiärministern, Scott Morrison, hade lett hans hemliga förhandlingar kring AUKUS-programmet och till nackdel för Frankrike, är mycket tveksamt. Å andra sidan är det grundläggande skiljedomsförfarandet, att gå från konventionellt drivna ubåtar till kärnkraftsdrivna ubåtar, mycket vettigt, för ett öland som gränsar till tre hav, i hjärtat av den mest explosiva teatern på planeten just nu.

Men, och kanske på grund av en olaglig design, har SSN-AUKUS-programmet, som borde göra det möjligt för Australien att förvärva en flotta på åtta kärnvapenattackubåtar mellan nu och 2032 och 2048, tillsammans utvecklade, inklusive tre av den amerikanska Virginia-klassen och fem nya SSN med Storbritannien, verkar kämpar för att hitta din balans perfekt.

SSN-AUKUS, ett program på 350 miljarder dollar för Australien

Detta är särskilt fallet inom budgetområdet, medan de senaste uppskattningarna visar en total kostnad för detta program på cirka 350 miljarder dollar (i 2023 australiensiska dollar) över hela dess livslängd, det vill säga mer än 3 gånger priset på programmet för 12 konventionella attacker Ubåtar av klass övergivna under förevändning av sina kostnader som anses "faraoniska" av den australiensiska ledningen.

SSN-AUKUS kommer också att ersätta den brittiska Astute
SSN-AUKUS-atomattackubåtarna kommer att utrusta den australiensiska flottan, men ersätter också den kungliga flottans Astute-klass SSN:er

Denna obalans kommer sannolikt att förvärras under de kommande månaderna och åren, pga några detaljer offentliggjordes av kapten Lincoln Reifsteck, i spetsen för AUKUS integrations- och förvärvsprogram, under Naval Submarine Leagues årliga symposium, som hölls förra veckan.

Sjöofficeren beskrev faktiskt leveransschemat för australiensiska ubåtar. År 2032 kommer alltså den australiensiska flottan att få en första atomattackubåt av Virginia Block IV-klass, som kommer att tas från den amerikanska flottans inventering. Ett andra fartyg av samma klass kommer att överföras till Royal Australian Navy 2035.

År 2038 kommer den att ta en tredje Virginia i besittning, ny denna gång och relaterad till Block VII. Efter detta, från 2041 till 2049, 5 ubåtar av typen SSN-Aukus kommer att levereras till den australiensiska flottan med en hastighet av ett fartyg vartannat år. Den första kommer att byggas i Storbritannien, de andra fyra, verkar det som, kommer att vara i Australien.

Ersättningen av de första australiska ubåtarna av Virginia-klass från 2055

Än så länge verkar ingenting särskilt problematiskt. Detta blir så när vi tillägger att Virginia Block IV började levereras till den amerikanska flottan 2020, och kommer att levereras till 2026. Det innebär att de två ubåtarna, som kommer att säljas från tillfälle till den australiensiska flottan, kommer att ha mellan kl. 6 och 15 års tjänst i US Navy, med en högsta sannolikhet mellan 9 och 11 år, för båda fartygen.

Virginia SSN
De två första australiska SSN:erna kommer att användas Virginia Block IV som kommer att ha mellan 6 och 15 års tjänst när de anländer till Australien.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. hej, jag har svårt att integrera kostnaderna för det här programmet eftersom 209 miljarder euro för 8 ubåtar, det är mer än 25 miljarder per ubåt? även om vi räknar kostnaderna för utveckling och MCO och resten ligger det i australiensarnas intresse. köp franska det är mycket billigare och lika bra...

  2. @jean coil
    Intresset för australierna, om vi kan tala om intresse, är att stanna i den anglosaxiska klubben. Jag tror inte att australierna själva en dag bestämde sig för att byta leverantör. De lät sig luras av England, som de inte kan skilja sig från. Boris Johnson hade makten då, och snett som vilken anglosaxisk politiker som helst, övertygade han amerikanerna. Frågan var framför allt ekonomisk, till fördel för engelsmännen och amerikanerna eftersom det var Australien som betalade ut. AUKUS i sig är en falsk allians, som inte tjänar något syfte, särskilt inte inför den kinesiska flottans tillväxt och styrka. AUKUS tillåter bara engelsmännen, alltid dem, att sätta sin fot i Stilla havet trots att de bara har Pitcairn som territorium, och långt i söder. När det gäller australierna är de oförmögna att ta sin plats i Sydostasien, som inkluderar Indo-Stillahavsområdet.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna