VL MICA NG: Det rumänska kontraktet på 2 miljarder euro som ska beslagtas av MBDA France

Missiltillverkaren MBDA har meddelat att de kommer att erbjuda sitt nya luftvärnssystem med kort räckvidd VL MICA NG, som en del av tävlingen om moderniseringen av det rumänska luftförsvaret. Även om detta kontrakt, värt 2 miljarder euro, kommer att skärpa ambitionerna hos flera andra västerländska tillverkare, så har MBDA France en unik möjlighet att placera sitt nya system i en stor NATO-armé, efter att de har skymt VL MICA i 20 år, trots dess prestanda.

Sedan starten av den ryska offensiven mot Ukraina har många länder, särskilt i Europa, varit tvungna att modernisera sitt luftvärnsförsvar, vare sig det är för att försvara sin landinfrastruktur eller sina flotta enheter.

Den europeiska marknaden för landbaserat luftförsvar

Trots ett omfattande och effektivt erbjudande är den europeiska missiltillverkaren MBDA långt ifrån att ha utmärkt sig i majoritet på den gamla kontinenten. På området för långdistansförsvar är det alltså amerikanska MIM-104 Patriot som till stor del har etablerat sig, med 7 europeiska operatörer (+1 kommer, Schweiz), långt före franska SAMP/T Mamba -Italien, i tjänst endast inom dessa två länders väpnade styrkor.

VL MICA MBDA
Trots sina kvaliteter har VL MICA i landversion inte hittat någon köpare i Europa förrän nu.

I mellansegmentet är det amerikansk-norska NASAMS och tyska IRIS-T SLM som tagit lejonparten på den gamla kontinenten med 6 operatörer respektive sju operatörer. MBDA UK:s Land Ceptor, baserad på CAMM-missilen, valdes i Italien och särskilt i Polen, med ett kontrakt värt mer än 2 miljarder euro för 22 PILICA+-batterier monterade på plats.

Israeliska system har också uppnått vissa framgångar, med superkontraktet på 5 miljarder euro för Arrow 3 antiballistiska system som kommer att levereras till Tyskland, men också med valet av medeldistanssystemet David Sling av Finland, och kort- range SPYDER-system från Tjeckien.

Inom området för luftvärnsmissiler med mycket kort räckvidd är det amerikanska FIM-92 Stinger som sticker ut i Europa, med 12 operatörer. Den följs tätt av Mistral från MBDA France, med 9 operatörer, långt före svenska RBS 70 (5 operatörer), brittiska Starsteak och polska Grom som tar upp baksidan med en enda operatör vardera.

Den franska VL MICA undvikits av europeiska arméer tills nu

Å andra sidan, och liksom de fransk-italienska systemen designade kring Aster-missilen, har VL MICA-systemet i franska MBDA hittills avvisats av de europeiska arméerna. Liksom NASAMS som använder AMRAAM luft-till-luft-missiler, IRIS-T SLM utrustad med IRIS-T luft-till-luft-missiler, den brittiska Land Ceptor med CAMM-missilen och SPYDER och dess Python 5 luft-till-luft missiler och Derby, VL Mica är baserad på kort- och medeldistans luft-till-luft-missilen MICA, som utrustar flygplan speciellt Rafale och Mirage 2000-5 och -9.

NASAMS Kongsberg
NASAMS från norska Kongsberg och amerikanska Raytheon valdes av 6 väpnade styrkor i Europa.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Défense antiaérienne | Actualités Défense | Contrats et Appels d'offre Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna