Iran bekräftar order på Su-35 och Mi-28 från Ryssland... igen...

Irans nyhetsbyrå Tasnim rapporterade att Teheran och Moskva har slutfört förhandlingar om förvärv av Su-35, Mi-28 och Yak-130 för att modernisera Irans flygvapen. Om uppgifterna bevisades skulle det kunna leda till en genomgripande förändring av den regionala maktbalansen.

Sedan starten av konflikten i Ukraina har flera länder, förbjudna från världsnationer, tagit tillfället i akt att försöka undkomma sin globala svartlistning. Detta är fallet med Nordkorea, som nyligen levererade en miljon 152 mm artillerigranater till de ryska arméerna.

Detta är också fallet för Iran som sedan konfliktens början har närmat sig Moskva avsevärt både ur diplomatisk och kommersiell synvinkel, men också beväpningsmässigt. Således har de iransktillverkade Shahed 136 attackdrönare med mycket lång räckvidd spelat i mer än ett år en viktig roll i den trakasseringsstrategi som ryska styrkor genomfört mot ukrainsk infrastruktur.

Rysk kompensation för Iran och Nordkoreas stöd till dess krigsinsats

Som vi skrev för en månad sedan, om de mest avgörande frågorna, angående dessa närmande, nämligen vilka ersättningar fick Pyongyang och Teheran, för att han öppet ställt sig på Rysslands sida i denna konflikt, inklusive genom att tillhandahålla vapen.

Shahed 136 Ukraina
Iran har försett Ryssland med mer än tusen Shahed 136-attackdrönare med en räckvidd på mer än 2000 XNUMX km, som används för att anfalla ukrainsk civil infrastruktur.

Flera av dessa kompensationer har dykt upp under de senaste månaderna, särskilt i Rysslands position och användningen av dess status som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, för att hindra internationella svar mot dessa två länder.

Dessutom verkar handeln ha ökat avsevärt mellan Ryssland och Iran, liksom troligen även med Nordkorea, även om det är mycket svårare att få en känsla för ämnet med tanke på den nordkoreanska regimens opacitet.

Men Teherans främsta oro, liksom Pyongyang, gäller moderniseringen av deras väpnade styrkor, under ett allvarligt embargo under flera decennier. På detta område har uppenbarligen ryska erbjudanden något som intresserar ledarna och arméerna i de två länderna.

Su-35:s tunga stridsflygplan för Iran, långvarig information

Så nu har det gått mer än 18 månader sedan Teheran kommunicerar regelbundet om förvärvet av tunga långdistansflygplan av typen Su-35 nära Moskva. I december förra året lovade de iranska myndigheterna till och med en första leverans våren 2023. Så var inte fallet, även om många hypoteser om ursprunget till de 24 tillkännagivna jaktplanen hade gjorts.

Su-35s
Su-35s är det mest avancerade jaktplanet i den ryska arsenalen som erbjuds för export. Det är dock oklart i vilken utsträckning den ryska industrin är kapabel att tillverka dessa enheter för en exportklient idag, samtidigt som den stödjer den ryska militäroperationen i Ukraina.

I början av veckan meddelade den nationella pressbyrån Tasnim än en gång att det var nära förestående förvärvet av Su-35 av Teheran, tillsammans med Mi-28 stridshelikoptrar och Yak-130 tränings- och attackflygplan. Enligt pressmeddelandet har de iranska och ryska myndigheterna slutfört och validerat avtalet för denna strategiska marknad, som skulle vara inget annat än det viktigaste vapenkontraktet som Iran undertecknat på 30 år.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsnyheter | Tränings- och attackflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna