Den tysk-norska antiskeppsmissilen 3SM Tyrfing kommer att tas i bruk 2035 för att motverka FMAN/FMC

Norge och Tyskland har meddelat att de tillsammans utvecklar den nya överljudsroboten 3SM Tyrfing, avsedd att efterträda Kongsberg NSM från 2035. Detta är utan tvekan ett svar från Oslo och Berlin på det nyligen återupplivade det fransk-brittiska FMC/FMAN-programmet, förstärkt i juni förra året av Italiens ankomst.

De senaste kommersiella framgångarna för Kongsbergs NSM-missil mot franska Exocet

Med missilfamiljen Exocet har Frankrike länge varit den obestridda europeiska ledaren inom anti-fartygsmissiler och den enda stora konkurrenten till den berömda amerikanska Harpoon. Således utrustar de olika versionerna av den franska missilen som utvecklades i slutet av 70-talet av Aérospatiale fortfarande mer än 35 marinstyrkor runt om i världen och har visat sin effektivitet under flera konflikter, från Falklandsöarna till Iran-Irak-kriget.

MM40 Exocet
Mer än 35 flottor runt om i världen driver idag olika versioner av den franska Exocet anti-skeppsmissilen.

Under de senaste åren har dock flera konkurrenter dykt upp som snabbt ätit sig in i marknadsandelen för en exocet som kämpar för att förnya sig. En av de allvarligaste av dem är Naval Strike Missile, utvecklad av norska Kongsberg.

Missilen började användas 2012 på norska fregatter och valdes särskilt av den amerikanska flottan för att förstärka beväpningen av dess Littoral Combat Ships och för att beväpna framtida fregatter av Constellation-klassen. Den har sedan dess behållits av sju andra flottor, varav fem tillhör Nato (Tyskland, Australien, Kanada, Spanien, Malaysia, Polen och Rumänien).

FMC/FMAN-programmet som sammanför Frankrike, Storbritannien och Italien

För att efterträda den subsoniska betesflygningen Exocets, åtog sig Frankrike och Storbritannien, inom ramen för Lancaster House-avtalen 2010, att utveckla en ny familj av sjömissiler kallad Future Cruise Missile and Future Anti-Ship Missile, eller FMC/FMaN på franska terminologi.

Den första bör göra det möjligt att efterträda Tomahawken med att beväpna jagare, fregatter och ubåtar från Royal Navy, såväl som MdCN som beväpnar Aquitaine-klassens fregatter och Suffren-atomattackubåtarna från den franska marinen.

Rafale SKALP
Den fransk-brittiska kryssningsmissilen SCALP / Storm Shadow har visat sin operativa effektivitet vid flera tillfällen under vingarna av Mirage 2000, Rafale et Typhoon av de två länderna.

Den andra kommer att ersätta den brittiska harpunen, såväl som den franska Exocet, på alla ytstridande enheter och ombord på de två ländernas attackubåtar. Uppenbarligen förväntar sig både London och Paris betydande exportframgångar för dessa två missiler, baserat på det förtroende som byggts upp kring Exocet-familjen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Anti-ship missiler | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna