Polska ubåtar: Sydkorea leder den stora offensiven

Under flera år var ORKA-programmet för polska ubåtar skickligt på att gå på månen, låtsades gå framåt, men förblev obestridligt frusna, och lät fransmännen från Naval-gruppen, tyskarna i TKMS och svenskarna i Kockums jaga vad som verkade vara bara en hare.

Efter denna långa och ansträngande period av förhalande, lanserades programmet på nytt, baserat på nya specifikationer, våren 2023, och öppen för nya icke-europeiska spelare. I synnerhet verkade detta nya program ha utformats för att tillåta Polens nya nyckelförsvarspartner, Sydkorea, att delta i det, eller till och med påtvinga sig självt. Att döma av de förslag som Hanwha Ocean lagt fram under de senaste dagarna, har Seoul ingen avsikt att missa möjligheten att spela in en första exportframgång för sin KSS-III Dosan Anh Changho ubåt.

Hanwha Oceans mycket attraktiva erbjudande för den polska ubåtsflottan

Det måste sägas att Hanwha Ocean tvekade inte att göra allt för att förföra Warszawa, oavsett vilken regering som kommer att leda det slutliga beslutet. Därmed kommer de föreslagna ubåtarna att utrustas, förutom ett AIP-system, med litiumjonbatterier. Detta är ett troligt svar på Naval Groups senaste tillkännagivande om dess Scorpene Evolved, även nu utrustad som standard med dessa nya, mycket effektivare batterier.

Polska ubåtar Scorpene utvecklades
Scorpene Evolved, från Naval group, erbjuds naturligt med litiumjonbatterier, för att få större dykautonomi, högre hastighet och möjlighet till snabb och förenklad laddning.

Dessutom innehåller det sydkoreanska förslaget en mycket viktig industriell komponent, vilket också är fallet för förslagen om lokal konstruktion i Polen av K-2PL-stridsvagnar, K-9PL självgående kanoner och K239 långdistansartillerisystem. . Erbjudandet inkluderar framför allt byggandet av ett komplex som tillåter konstruktion och underhåll av ubåtsflottan, och även dess förlängning vid behov.

Men den mest särskiljande punkten, jämfört med europeiska erbjudanden, gäller beväpningen av de ubåtar som Hanwha Océan erbjuder. I själva verket föreslår Seoul inget mer, inget mindre, än att överföra sin treaxliga doktrin till Polen, utformad för att ge Sydkorea en betydande konventionell avskräckningskapacitet inför det nordkoreanska kärnvapenhotet.

För detta kunde KSS-III som erbjuds den polska flottan utrustas med samma vertikala silor, och samma kryssnings- och ballistiska missiler, som beväpnar och kommer att beväpna sydkoreanska fartyg. Dessa kommer att kunna, enligt treaxelläran, att slå till mot motståndarens kärnvapenuppskjutningsplatser, innan de kan avfyra sina missiler, för att minska antalet potentiella vektorer, till ett antal som kan innehållas av landets luft- och antimissilförsvar (och av Nato).

Att överföra den sydkoreanska 3-axliga doktrinen till den europeiska teatern

Denna förmåga är så exklusiv, medan ingen europeisk ubåt är utrustad med jämförbar ammunition, att den vid första anblicken verkar attraktiv för Warszawa, som måste möta de ryska arméernas maktökning, inklusive på kärnkraftsområdet. Dock, som vi nämnde i en artikel ägnad åt den sydkoreanska treaxliga doktrinen, detta är mycket svårt att överföra till den europeiska teatern, inför Ryssland.

Hyunmoo 4-4 SLBM missil
Sydkoreas Hyunmoo 4-4 SLBM är designade för att eliminera potentiella nordkoreanska kärnvapenuppskjutningsplatser innan de kan avfyra sina missiler.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Försvarsnyheter | Air Independent Propulsion AIP

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna