Vilka frågor väcker attacken mot fregatten Languedoc? (1/2)

Den 9 december, 110 km från den jemenitiska kusten, sköt Languedoc-fregatten (D643) från den franska flottan ner två drönare som sjösattes från Jemens kust och som var på väg "rakt mot skeppet". Om denna episod markerar en eskalering, åtminstone på den franska sidan, i dagens konflikt mellan Israel och Hamas, uppenbarligen stödd av Iran och dess undersåtar, och om den utan minsta tvivel visar excellens av utbildning, doktrin och utrustning används av den franska flottan, ställer den också många frågor som, långt ifrån att vara kontroversiella, förtjänar noggrann granskning i denna tvådelade artikel.

Typ av drönare, vapen som används av Languedoc-fregatten: många okända finns kvar

För att analysera denna händelse är det lämpligt, först och främst, att inse att många okända kvarstår. Av uppenbara säkerhetsskäl, för själva fregatten, liksom för kommersiella fartyg som kryssar i området, är pressmeddelandet av den 10 december, distribuerat av Försvarsmaktens generalstab, avsett att reduceras till väsentligt.

aster 15 skott från en fremm fregatt
Avgång av en Aster 15 mark-till-luft-missil från en fregatt av Aquitaine-klassen

Vi vet därför inte vilken typ av drönare som användes av houthierna, och därför deras prestanda och deras inriktnings- och detektionsförmåga. EMAs pressmeddelande som betecknar hoten som drönare, det är lätt att föreställa sig att fregatten kunde få data om målen, såsom deras hastighet och datalänkar, vilket gör att vi kan vara positiva på detta område.

Låt oss också notera, för att sätta stopp för vissa kontroverser, att även om Languedoc-fregatten hade utrustats med CIWS-system (nära antimissilskydd), billigare att använda än den förmodade Aster 15 som används här, är det troligt att fartyget skulle ha använt samma missiler mot dessa hot. Ingen befälhavare går faktiskt med på att utsätta sitt skepp i fara genom att låta ett hot komma närmare, för att spara lite ammunition, om han inte tvingas göra det.

Aster 15 missil, 76 mm kanon eller störning: vilket system användes mot jemenitiska drönare?

Som sådan, det är också oklart vilket vapensystem som användes för att neutralisera de två Houthi-drönarna. Den mest troliga hypotesen är uppenbarligen jord-till-luft-missilen Aster 15, som för tillfället skulle ha utfört sitt elddop. Men den franska fregatten har två andra system som kan neutralisera dessa drönare.

Den första är 76 mm Oto-Melara SR-kanonen, kvalificerad för att angripa luftmål upp till 8 000 meter och sjömål över 20 km. Det andra systemet är baserat på störningssystem och elektroniska krigföringssystem ombord på fregatten, såsom frekvensstörning som skulle kunna bryta drönarens datalänk med dess markkontroll, eller till och med dess möjliga (och mycket osannolika) radarsökare.

Fregatt av Aquitaine-klassen
Grå plan på fördäcket av Aquitaine-klassens fregatter, med 76 mm Oto-melara-kanonen och 4 SYLVER-systemen.

Notera i detta avseende att den franska marinen under lång tid ansåg att de kraftfulla störsändare och lockramper som beväpnade dess fregatter utgjorde tillräckligt och effektivare försvar än CIWS-systemen för tillfället, såsom den amerikanska Phalanx och RAM.

Houthi-styrkornas inriktning mot fransk fregatt väcker frågor

En andra fråga uppstår angående denna episod. I själva verket var den franska fregatten som opererade 110 km från den jemenitiska kusten, därför under den elektromagnetiska horisonten, allt annat än uppenbart för Houthi-operatörerna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsanalys | Israel-Hamas konflikt

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna