Vilka alternativ har den franska flottan för att stärka skyddet av sina fartyg?

Det kan vi tycka episoden av Languedoc-fregatten, och media uppståndelse som det redan orsakar, kommer att kunna övertyga generalstaben för nationella marinen, och ministeriet för försvarsmakten, att granska sina exemplar på detta område. Låt oss vara ärliga, de kommer bara att kunna göra detta om ytterligare medel, öronmärkta för den här typen av behov, anslogs på ett eller annat sätt.

Men idag kan den franska försvarsindustrin erbjuda flera alternativ, alla med sina egna fördelar, för att stärka överlevnadsförmågan för den franska marinens fregatter, och mer generellt, för dess stora ytenheter.

Andra delen av artikeln ägnas åt episoden av attacken mot Languedoc-fregatten. Läs första delen » Vilka frågor väcker attacken mot fregatten Languedoc? « 

Öka antalet VLS-silor – reserverade platser

Den första och mest uppenbara lösningen vore att öka antalet silor ombord på fregatter. De 32 silorna av klasserna Aquitaine och Alsace, och de 16 silorna av Amiral Ronarc'h-klassen, är långt ifrån en övre gräns för dessa fartyg. Beviset är att de FDI-fregatter som förvärvats av Grekland kommer att bära 32 silos, och inte 16 som de franska fartygen, samt en CIWS Sea RAM på baktaket.

FDI Grekland
IDF som förvärvats av Grekland är beväpnad med fyra Sylver 50-system och ett CIWS RAM-minne på baktaket, vilket gör att de kan bära 32 ASTER 30-missiler, som de franska luftvärnsfregatterna av Alsace-klassen, samt 21 RAM-missiler. skydd.

Att öka antalet silor kan visa sig vara en effektiv lösning, särskilt när reserverade platser har tillhandahållits i detta avseende, såsom på Forbin-klasserna (2 Sylver 50 för 16 Aster-missiler), eller på Amiral Ronarc'h-klasserna (två Silver 50 eller 70 för Aster 15/30 missiler eller MdCN).

Fransk doktrin var att dessa reserverade platser kunde användas för att öka fartygens eldkraft, om början på en kris skulle märkas. Men, och trots ett stort antal potentiellt stora kriser som hotar, togs inget beslut på detta område under LPM-omröstningen 2024-2030 för några månader sedan.

Att öka antalet VLS ombord på FREMM Aquitaine och Alsace kommer å andra sidan att bli en svårare övning, därför lång, dyr och påträngande. Faktum är att fartyget inte har reserverat utrymme för detta, vilket kräver att befintliga system flyttas innan VLS läggs till. En sådan omdesign är komplex, särskilt eftersom den kan förändra centreringen av fartyget, och därför dess nautiska kvaliteter och/eller akustiska diskretion, avgörande för anti-ubåtskrigföring.

Naval Group och MBDA hade dock för några år sedan gemensamt studerat en lättare lösning, baserad på tillägget av VL MICA lanseringsceller på sidan av flygplanshangaren. Vertikala lanseringsceller är mindre restriktiva än VLS och tillåter inte modulär omladdning. Å andra sidan gjorde denna lösning det möjligt att till lägre kostnad lägga till 24 VL MICA till fartygets arsenal.

Anpassa vapnet ombord dynamiskt till uppdraget

En andra, lättare lösning för att öka reaktionsförmågan hos en fregatt till sitt uppdrag, skulle vara att utrusta sina Sylver VLS-system med kablage och styrsystem, vilket gör det möjligt att ta emot olika typer av missiler. Detta tillvägagångssätt gäller i dag endast fregatter av Aquitaine-klassen, såsom Languedoc.

National Navy MdCN lastning på Aquitaine klass fregatt
Silorna i SYLVER 70-systemet kan för närvarande endast ta emot MdCN-kryssningsmissiler. Den franska marinen tillkännagav 2021 att de skulle börja utplacera delade kontrollsystem, vilket potentiellt skulle tillåta dem att rymma Aster 30 mark-till-luft-missiler.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 CIWS och SHORAD | Försvarsanalys | Israel-Hamas konflikt

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. ”Den franska doktrinen ville att dessa reserverade platser skulle kunna användas för att öka fartygens eldkraft, om början på en kris skulle märkas. »
    Utrustningen måste fortfarande finnas tillgänglig på hyllorna och implementeringen kräver inte hundratals timmar av förstudier och i slutändan hundratals timmars testning!
    Underbeväpningen av våra byggnader är överflödig! Den enda riktigt tungt beväpnade typen som jag har känt till, vad gäller tonnage och dimensioner, är Aviso A69: 4 MM40 (i början 4 MM38), 100 mmx1, 20 mmx2, 4 L5 torpeder, LR/ASM 375 mm , SIMBAD, NIXIE, … allt för 100 m/1250 t! Tja, det är sant att uppdragen i Biscayabukten under vintermånaderna var svåra men på 80-talet... vi ställde oss färre frågor.
    Frågan är enkel: kan vi (tekniskt)? Ja Nej. Om så är fallet, vill vi ha det? : Här är alla frågor. Om så är fallet är det bara en fråga om budgetval som inte får begränsas till ramarna för arméernas budget utan för nationen. Med ett ord, har vi viljan att försvara oss? Naturligtvis finns det FNS men eftersom ordförandeskapet för VGE, som i sina memoarer erkände att han aldrig skulle ha gett order om en kärnvapenbrand, hyser jag vissa tvivel om reaktionerna från hans efterträdare.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna