H145M-helikoptern vald av Tyskland som vänder blad om Tiger

Den 13 december godkände Bundestags budgetkommitté Bundeswehrs förvärv av upp till 82 H145M multifunktionshelikoptrar från Airbus Helicopters, som en del av moderniseringen av de tyska väpnade styrkorna. Dessa flygplan, som kommer att utrusta armén och Luftwaffe, kommer att vara beväpnade och utrustade, särskilt för attack- och pansarvärnsuppdrag, vilket signalerar slutet, senast 2026, för Tiger-helikoptern över Rhen.

Under 2017, i den euforiska dynamik som startade av Emmanuel Macron och Angela Merkel för att göra det "fransk-tyska paret" till pelaren i "Försvarseuropa", lanserade Paris och Berlin tillsammans flera gemensamma militära program. Förutom FCAS och MGCS, som fortsätter till denna dag, trots uppenbara svårigheter, lanserades flera andra stora program, men gick ett mer katastrofalt öde till mötes.

Bundeswehrs snabba ointresse för Tiger III-standarden

Ett av dessa program var Tiger III och dess nästa generations MAST-F pansarvärnsmissil. Om Berlin snabbt frigjorde sig från det senare, till förmån för EuroSpike som producerades tillsammans med Israel, förblev tyskt deltagande i Tiger III osäkert under lång tid.

Tiger HADE
Tyskland var från början tänkt att delta i Tiger III-programmet, men tappade intresset 2019, utan att officiellt tillkännage sitt tillbakadragande.

Som vanligt tillkännagav inte de tyska myndigheterna att de drog sig ur programmet. Tvärtom lät de programmet ruttna tills Frankrike och Spanien, pressade på tid, bestämde sig för att utveckla en mindre ambitiös version av Tiger, kallad Tiger II+.

Samtidigt åtog sig Berlin attJag flyttar närmare Washington för att skaffa AH-64E Gardian stridshelikoptrar, anses vara effektivare och framför allt inte föremål för de många underhålls- och tillgänglighetssvårigheter som Tiger-användare stöter på.

Notera att fransmännen och spanjorerna å sin sida åtog sig att omorganisera underhållet av flygplanet i operativt skick och snabbt uppnådde mycket betydande framsteg när det gäller tillgängligheten för stridshelikoptern.

Men eftersom förhandlingen av AH-64E är lika komplex som flygplanet är dyrt, pressade Bundeswehr på det tyska försvarsministeriet att förse sig med en väntande lösning, i detta fall förvärvet av en flotta helikoptrar speciellt utrustade för stridsuppdrag, och väpnad. Det gällde då att vända sig till en apparat som är omedelbart tillgänglig, relativt ekonomisk och så långt möjligt tillverkad i Tyskland.

H145M från Airbus Helicopters, ett logiskt val för de tyska arméerna som en tillfällig lösning

Valet av H145M-helikoptern var ett nästan naturligt val för Bundeswehr. Flygplanet är mångsidigt och kan både ersätta arméns tigrar och förstärka H145:orna som redan är i tjänst med Luftwaffe för specialstyrkor och medicinska evakueringsuppdrag.

H145M Airbus Helikopter
H145M representerar en valfri lösning för Bundeswehr för att säkerställa interimen fram till förvärvet av en ny stridshelikopter ... eller inte ...

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Stridshelikoptrar | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna