Konstruktionen av två japanska AEGIS ASEV-superförstörare kommer att påbörjas 2024

Det japanska försvarsministeriet meddelade att det hade erhållit 373 miljarder yen för att påbörja konstruktionen av de två AEGIS ASEV-superförstörarna som är avsedda att ersätta AEGIS Ashore-systemet avbröts 2021, som en del av 2024 års budget. Tungt beväpnade kommer dessa 12 000 ton tunga fartyg att ha till uppgift att skydda den japanska skärgården från nordkoreanska och kinesiska ballistiska missiler och kryssningsmissiler, men också att vid behov utföra förebyggande eller vedergällande attacker mot dess eventuella angripare.

Mellan Kina och Nordkorea är Japan potentiellt måltavla för flera hundra medeldistans- (MRBM) och mellandistans ballistiska missiler (IRBM), som var och en kan beväpnas med en kärnstridsspets.

Till detta redan mer än betydande hot läggs mer än tusen kryssningsmissiler ombord på jagare och ubåtar från den kinesiska flottan, samt nya hypersoniska vapen som DF-17 beväpnad med ett segelflygplan som kan manövrera i hastigheter som överstiger mach 5.

Japans dubbla defensiva ridå inför hotet från kinesiska och nordkoreanska ballistiska missiler

För att möta dessa hot hade Tokyo räknat med skapandet av en dubbel antimissilförsvarsgardin, som å ena sidan består av de åtta AEGIS-jagarna i klasserna Kongo, Atago och Maya, samt en AEGIS Ashore-anordning, liknande till det som skyddar Hawaiiöarna idag. Utrustade med SPY-1-radar och SM-3 och SM-6-missiler skulle dessa två på varandra följande ridåer kunna skydda den japanska skärgårdens civila och militära infrastruktur, inför förebyggande kinesiska eller nordkoreanska attacker.

jagaren AEGIS Maya
Den japanska marinen driver åtta AEGIS-jagare: fyra Kongo-klasser, två Atago-klasser och två Maya-klasser, som visas här.

Detta var dock utan att ta hänsyn till landets betydande befolkningstäthet. Faktum är att lokala invånare nära platsen där AEGIS Ashore-systemet skulle installeras motsatte sig denna konstruktion, eftersom de fruktade både nedfallet av skräp i händelse av en lyckad avlyssning, såväl som säkerheten att vara ett högre prioriterat mål. potentiell motståndare, om tillämpligt.

Oavsett vilket, 2021 tillkännagav Tokyo avbrytandet av detta program och lanseringen av ett ersättningsprogram, med utvecklingen av två nya AEGIS jagare, speciellt designade för anti-ballistiskt och antimissilskydd av skärgården. .

Den japanska marinens AEGIS ASEV-superförstörarprogram

Dessa två fartyg, som kallas ASEV för Aegis System Equipped Vesse, kommer inte att tillskansa sig beteckningen superförstörare eller arsenalskepp. 20 meter längre än Maya, med en längd på 190 meter, blir de också 20 % bredare, med en helljus på 25 meter jämfört med 21 meter. Faktum är att de två fartygen kommer att vara mycket mer imponerande än de japanska eller amerikanska Aegis-jagarna, med ett tonnage på 12 000 ton, nästan hälften så tungt som Mayas 8 400 ton.

Framför allt kommer ASEV:arna att vara mycket väl beväpnade, med 128 vertikala silos för att rymma anti-ballistiska och anti-missil SM-3 och SM-6 missiler, men även Tomahawk kryssningsmissiler. Låt oss faktiskt komma ihåg att de japanska myndigheterna ändrade konstitutionen för att tillåta användning av kryssningsmissiler mot ett motsatt territorium, inklusive under förebyggande anfall, vilket fram till nu ansågs strida mot den uteslutande defensiva ställning som påtvingats styrkorna. självförsvarsstyrkor.

SM-3 missil
Den antiballistiska missilen SM-3 kan fånga upp mål i ballistisk flygning på en höjd som sträcker sig från 80 till mer än 150 km. Å andra sidan är den oförmögen att fånga upp vektorer som utvecklas lägre eller inte följer en klassisk ballistisk bana.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Antimissilförsvar | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna