Det nya strategiska bombplanet Tu-160M2 kommer att tas i bruk 2024 med det ryska flygvapnet

Det första strategiska bombplanet Tu-160M2, en moderniserad version av det berömda överljudsbombplanet i Blackjack, skulle träda i tjänst med de ryska flygvapnet 2024, enligt officiella uttalanden nyligen. Ankomsten av denna enhet kommer att göra det möjligt att påbörja moderniseringen av den sista ryska strategiska komponenten, som hittills något försummats till förmån för den strategiska ubåtsflottan och landskjuts.

I ett tal till ryska journalister meddelade befälhavaren för de ryska strategiska flygvapnet, Sergey Kobylash, attett nytt stridsflygplan skulle ansluta sig till dess flotta 2024.

Om de ryska myndigheternas vanliga kommunikationssvängningar kan antyda att det kan vara ett nytt bombplan som PAK-DA, är den mest sannolika hypotesen att det kommer att finnas där om att den första Tu-160M2 ska tas i bruk. strategiska bombplan, den ultimata moderniserade versionen av Blackjacks överljudsbombare.

Rysslands strategiska luftfart idag

Sedan 2012 har ryska strategiska styrkor genomgått en stor moderniseringssatsning, vilket gör det möjligt för dem att ha en modern utrustningsgrad på mer än 85 %, jämfört med 50 % tio år tidigare. Dessa ansträngningar har dock varit mycket ojämlika beroende på komponenterna i landets kärnvapentriad.

Den ryska flottans flotta av nukleära ballistiska missil-ubåtar har alltså tagit emot 7 nya Borei- och Borei-A-ubåtar sedan 2012, av en teoretisk flotta på 12 fartyg. De sista 5 fartygen, vars konstruktion redan har påbörjats, kommer att levereras mellan 2024, för Knyaz Pozharsky, och 2031, för den sista enheten.

Ryska Borei-A-klass nukleär ballistisk missil ubåt
Den ryska strategiska ubåtsflottan har prioriterats för moderniseringskrediter, och har hittills antagits till tjänst 7 av de 12 Borei och Borei-A som den kommer att implementera 2031.

Den ryska strategiska landkomponenten har också utvecklats snabbt under de senaste åren, med leveransen av de första RS-28 Sarmat ICBMs beväpnade med Avangard hypersoniska glidflygplan, för att ersätta RS-36 och RS-36M.

De ryska strategiska flygvapnen, slutligen, opererar idag omkring femton Tu-160 Blackjack överljudsbombplan som togs i bruk på 80-talet, men förlitar sig huvudsakligen på de femtio Tu-95MS som fortfarande är i drift och som går från 50-talet, ett enormt turbopropbomplan som erbjuder prestanda nära till de av den amerikanska B-52, som den delar företräde.

Om ansträngningarna att modernisera strategiska ubåts- och landstyrkor började i slutet av 2000-talet, började flygvapnets ansträngningar inte riktigt förrän 2015, med lanseringen av Tu-160M2-programmet och tillkännagivandet av PAK-DA:s smygbombplan program.

Tu-160M2 Blackjack strategiska bombplan från det ryska flygvapnet

En utveckling av Tu-160, Tu-160M2, betecknad inom NATO med koden Blackjack, använder sin fyrmotoriga konfiguration och variabla geometri för att stödja hastigheter på upp till Mach 2. Med sina två stora ammunitionsbunkrar, flygplanet The Aircraft kan bära upp till 24 kryssningsmissiler beväpnade med en kärnstridsspets Kh-15, eller 12 tunga kryssningsmissiler från Kh-55-familjen, över 7 000 km vid Mach 0,9 och över 2 000 km vid Mach 1,5.

Anekdot : NATO-kodnamn använder i allmänhet samma första bokstav för att beteckna liknande utrustning. Stridsflygplan börjar med ett F för Fighter, som Mig-21 Fishbed, Mig-23/27 flogger, Mig-31 Foxhound eller Su-27-familjen, den Flanker. Bombplan börjar dock inte med ett B, som Tu-95 Bear, Tu-22 Blinder, Tu-22M Backfire och Tu-160 blackjack.

Tu-95 Bear strategiskt bombplan
Den ryska strategiska luftkomponenten förlitar sig fortfarande idag huvudsakligen på de femtio moderniserade Tu-95 Bear-bombplanen som fortfarande är i tjänst. Dessa enheter måste bytas ut när PACK-DA-programmet kommer.

Tu-160M2 Blackjack är ett djupt förnyat flygplan, med modern flygelektronik och en ergonomisk glascockpit, en ny svit för elektronisk krigföring och självförsvar, samt nya, kraftfullare och framför allt mer bränslesnåla turbojetmotorer. Bombplanet skulle också täckas inen beläggning som kan absorbera 30 % av radarutsläppen, för att öka dess smygande.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 strategiska bombplan | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna